Prof. Manfred Grote van de universiteit Paderborn doet al vele jaren onderzoek op dit gebied. „De kiemen kunnen door de planten opgenomen worden. Dat stelden onder meer Oostenrijkse plantenfysiologen vast. Er kunnen salmonella- of colibacteriën door de fijne wortels worden opgenomen. Hierdoor raken ze in de plant en kunnen ze binnenin de plant getransporteerd worden", zo zegt hij. De bacteriën belanden op de groenten via gier uit mesterijen, dat gebruikt wordt voor het bemesten van akkers. „Naar schatting belandt er jaarlijks 800 tot 1.500 ton antibiotica op de akkers, maar hier vergaat de antibiotica niet", aldus prof. Manfred Grote.
De aanwezigheid van antibiotica is een groot probleem. Het langjarige gebruik hiervan in de landbouw heeft volgens experts blijvende sporen in de grond achtergelaten. Een bijzonder kritiek punt is bovendien dat niet-ziektekiemen onder invloed van antibioticaresten ook in multiresistente kiemen kunnen veranderen.
Onderzoek naar dit alles is van levensbelang, want een infectie met resistente kiemen kan de dood tot gevolg hebben. Elk jaar sterven er in Europa meer dan duizend mensen, die het slachtoffer zijn geworden van multiresistente kiemen, omdat antimiddelen niet helpen.