Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Leo Kleijwegt zag zijn 5 hectare bevriezen:

"Spruitenseizoen op een keiharde manier geëindigd"

Tholen - Het spruitenseizoen verliep al niet zonder horten of stoten, maar met de zware vorst de afgelopen dagen is het op een keiharde manier geëindigd. Dit vertelt teler Leo Kleijwegt die op een areaal van 5 hectare zijn spruiten teelt. "Vorige week maandag en dinsdag konden we nog met moeite oogsten, maar nu is het grootste deel van de oogst verloren", verzucht hij.

"Voor de telers langs de kust zou het nog mee kunnen vallen, maar verder Nederland in, achter Rotterdam, zijn de klappen gevallen. Er zit geen leven meer in de spruiten, het heeft te hard gevroren." Leo legt uit dat het kwaad in de stok zit. "Normaal als het vriest, is het overdag weer boven nul en komt de sapstroom weer op gang. Nu is daar geen sprake van en uiteindelijk gaan de spruiten rotten. Het is nu in delen van het land -16 tot -19 geweest en dat kan de plant niet hebben. Het merg is kapot. Ze zijn ook niet te oogsten met te veel kou, anders raken ze beschadigd of breken ze. De spruiten zijn helemaal verdroogd door zon en wind en bevatten geen levenssappen meer. Als ze al wel geoogst zouden worden, smaken ze nergens meer naar."



Volgens Kleijwegt staat er nog zo'n 5% van het totale seizoen, wat normaal eind februari zou aflopen. "Het grootste deel daarvan is kapot." De teler geeft aan dat het nog wel op een bepaalde manier 'gelukkig' is te noemen dat dit niet begin januari is gebeurd. "Al moet ik wel zeggen dat het hele seizoen mager is geweest en dan dit er nog overheen, maakt het extra moeilijk." Hij vindt het vreemd dat de prijzen nu pas aan gaan trekken. "We hebben een week vorst gehad en ze gaan nu pas in de lift. En nu er amper meer is, trekt de vraag ook weer aan." Leo krijgt soms vreemde vragen van afnemers waarom ze nu geen spruiten kunnen leveren. "Het lijkt wel of sommige mensen niets meer van de natuur snappen."

Veel consumenten menen dat spruiten vorst nodig hebben. Volgens de teler is dit helemaal niet persé nodig. "We moeten deze boerenwijsheid maar eens uit gaan leggen. Het is de natuur, die ervoor zorgt dat als het kouder wordt, producten glucose aan gaan maken. Hiermee wapenen ze zich tegen de kou. De combinatie van suiker en water bevriest niet. Het wordt vloeibaar. Zo is het bij spruiten ook: hoe kouder het wordt, hoe zoeter ze worden. In september zijn ze vaak minder mild dan in de maanden december en januari. Doordat de vorst over de spruiten heengaat, maken ze iets meer suiker aan, maar dat is niet veel meer als je het vergelijkt zonder vorst. Vorst is dus niet van essentieel belang om een spruit lekker te maken."

Ondanks alle tegenslagen zijn op het moment de plantjes voor komend seizoen alweer aan het groeien. "We moeten toch door en kunnen niet bij de pakken neer gaan zitten", aldus de teler. "Het harde bestaan van dit jaar is hard afgelopen. Toch proberen we volgend jaar weer met hart en ziel verder te gaan."