Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verlengde opkweek leidt tot nieuw systeem van telen op water

Verlengde opkweek leidt tot nieuw systeem van telen op water. "Het komt er voor de gemiddelde teler simpelweg op neer om de kas en installaties zo goed mogelijk te benutten. Met verlengde opkweek is dit mogelijk", zegt Sjaak van Dijk van Klimrek. "Door het toepassen van verlengde opkweek kun je langer doorgaan met de oude teelt en toch weer op tijd met de nieuwe teelt in productie zijn. De kas wordt dus beter benut. Door op de gebruikelijke plantdatum in de achterste helft van de kas 100% van de planten te zetten, kan het oude gewas in de voorste helft in productie blijven. Nadat het laatste zetsel of de laatste trossen geoogst zijn, wordt de afdeling schoongemaakt en volgezet met de inmiddels grote planten uit de achterste afdeling."


De watergoot met de wortels hangend in het water.

Eenvoudige manier om de goten te verplaatsen

"We merken dat de eenvoud van het nieuwe systeem veel mensen aanspreekt. De helft van de planten staan namelijk al op hun plek. De andere helft staan er op een los stuk goot tussen. Een spantkar tilt deze losse goot op en brengt deze naar de voorste, lege afdeling."



De watergift als uitdaging

Bij verplaatsbare goten is een eenvoudig en betrouwbare watervoorziening een vereiste. Nu kunnen we natuurlijk na het omrijden handmatig de druppelaars erop gaan zetten, maar het was onze uitdaging om hiervoor een meer arbeidsvriendelijke manier te vinden.

Nieuwe manier van ‘telen op water’ zonder druppelaars

In 2011 hebben we daarom kleinschalig wat proeven gedaan met het telen op water. Een standaard goot werd hierbij voor de helft gevuld met water. In deze goot werd een rekje geplaatst met hierop een capillair doek, waarop planten werden gezet. Het capillaire doek zorgde ervoor dat er geen druppelaars nodig waren. Een inlaatslangetje per goot was voldoende. De komkommers en tomaten, die we hierop teelden, bleken prima te groeien.

Filmpje van het planten zonder druppelaars:


Meer waterbuffer dan bij steenwol

Voor ons was een voldoende grote waterbuffer ook een belangrijke uitgangspunt bij het telen op water. We wilden namelijk niet onnodig kwetsbaar worden bij storingen. Het Klimrek systeem van ‘telen op water’ met de halfgevulde goot heeft zelfs meer buffer dan een steenwolmat.

De proeven, die dit jaar bij verschillende kwekers lopen, zullen zeker tot allerlei nieuwe inzichten leiden. We hopen dat deze vorm van ‘telen op water’ de aanzet zal zijn tot een meer duurzaam en beter stuurbaar ‘substraatsysteem’.


De wortels hebben het goed naar hun zin op het capillaire doek.

Voor meer informatie: www.klimrek.com/betere-ruimtebenutting-door-verlengde-opkweek
Publicatiedatum: