Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Thuissituatie bepalend

Groenteconsumptie jongeren verhogen via aantrekkelijke presentatie

De gemiddelde groenteconsumptie van jongeren tussen 12 en 18 jaar ligt onder de aanbevolen hoeveelheid. Slechts één derde van de jongeren eet meer dan 1 portie groente per dag. Mits aantrekkelijk gepresenteerd kan groente als snack worden aangeboden via de school of via de omgeving van de school. Zo blijkt uit de resultaten van een keuze-experiment van Wageningen UR.

Het experiment was onderdeel van een onderzoek onder circa 500 jongeren tussen de 12 en 18 jaar in Nederland. Onderzocht is welke factoren van invloed zijn op de groenteconsumptie van jongeren. Het onderzoek maakt deel uit van het meerjarige project 'Wat gaan we eten? Groente!'. Dat moet leiden tot meer groenteconsumptie door 12 tot 18-jarigen.

Thuissituatie bepalend

Het onderzoek laat zien dat groente vooral tijdens het avondeten wordt gegeten en slechts af en toe tijdens de lunch, tussendoor of bij het ontbijt. Degenen die vaker naast de warme maaltijd groenten eten, consumeren ook meer groenten in het algemeen. Het creëren van een extra eetmoment voor groenten buiten de warme maaltijd via de school of de omgeving van de school is dan ook een een goede manier om de groenteconsumptie onder jongeren te verhogen.

Ook de thuissituatie is erg belangrijk. Groenteconsumptie is hoger onder jongeren, die van huis uit meer betrokken zijn bij hun voeding. Bijvoorbeeld doordat ze vaker (meehelpen met) koken. Of vaker met het hele gezin van jongs af aan groente eten.

Aantrekkelijke presentatie

Smaak is belangrijk en bepaalt ook de keuze. Gezondheid wordt door jongeren wel belangrijk gevonden, maar dit is niet doorslaggevend. De aantrekkelijkheid van het product, veelal op basis van het uiterlijk, is volgens de jongeren weer minder belangrijk, maar is wel een bepalende factor in de uiteindelijke keuze. Dit blijkt uit het keuze-experiment. Om groenteconsumptie te stimuleren onder jongeren moet groente dus gepresenteerd worden op een manier die voor jongeren aantrekkelijk is.

Zie voor meer informatie het rapport Wat gaan we eten? Groente!; Kwantitatief onderzoek onder jongeren tussen de 12 en 18 jaar op de site van het LEI.

Publicatiedatum: