Elk jaar worden miljarden tonnen groenten, fruit en granen opgeslagen, verscheept en getransporteerd. Bij het opslaan van deze producten kan echter niet worden uitgesloten, dat ze niet door schimmel zullen worden aangetast. Daarom moeten er bij de opslag verdere maatregelen getroffen worden. Tegenwoordig worden de voedingsmiddelen in principe met gewasbeschermingsmiddelen behandeld om ervoor te zorgen dat ze er smakelijk uitzien en goed smaken wanneer ze bij de consument aankomen. Maar de nieuwe EU-gewasbeschermingsverordening schrijft voor dat deze stoffen tot 2013 met 50% verminderd moeten worden ten opzichte van 2005. Bovendien vinden steeds meer consumenten een milieuvriendelijke opslag en verwerking van levensmiddelen belangrijk - een reuzenmarkt, waarbij tot nu toe nog geen procestechnisch alternatief voor handen was.
Maar onderzoek in Amerika (aan de universiteit van Montana) heeft uitgewezen dat de gassen van de schimmelsoort Muscodor in staat zijn om andere schimmelkiemen te doden die het rottingsproces van voedingsmiddelen zoals groente, fruit, aardappelen en graan in gang zetten en deze vervolgens onbruikbaar maken. Met deze informatie als uitgangspunt,wil men nu aan de universiteit van Wismar nader onderzoek doen.