Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fermentatiegassen van schimmels tegen kiemen en bacteriën op groenten, fruit en graan

Wetenschappers uit de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren willen een nieuwe biotechnologische methode ontwikkelen om in de toekomst grote hoeveelheden opgeslagen agf op natuurlijke wijze te beschermen tegen kiemen en bacteriƫn. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van de fermentatiegassen van schimmels. Het gezamenlijke project met een looptijd van twee jaar wordt bijgestaan door het Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRE), die een financiƫle bijdrage van 132.000 euro levert. Het totale bedrag, dat voor het project beschikbaar is, bedraagt 170.000 euro.

Elk jaar worden miljarden tonnen groenten, fruit en granen opgeslagen, verscheept en getransporteerd. Bij het opslaan van deze producten kan echter niet worden uitgesloten, dat ze niet door schimmel zullen worden aangetast. Daarom moeten er bij de opslag verdere maatregelen getroffen worden. Tegenwoordig worden de voedingsmiddelen in principe met gewasbeschermingsmiddelen behandeld om ervoor te zorgen dat ze er smakelijk uitzien en goed smaken wanneer ze bij de consument aankomen. Maar de nieuwe EU-gewasbeschermingsverordening schrijft voor dat deze stoffen tot 2013 met 50% verminderd moeten worden ten opzichte van 2005. Bovendien vinden steeds meer consumenten een milieuvriendelijke opslag en verwerking van levensmiddelen belangrijk - een reuzenmarkt, waarbij tot nu toe nog geen procestechnisch alternatief voor handen was.

Maar onderzoek in Amerika (aan de universiteit van Montana) heeft uitgewezen dat de gassen van de schimmelsoort Muscodor in staat zijn om andere schimmelkiemen te doden die het rottingsproces van voedingsmiddelen zoals groente, fruit, aardappelen en graan in gang zetten en deze vervolgens onbruikbaar maken. Met deze informatie als uitgangspunt,wil men nu aan de universiteit van Wismar nader onderzoek doen.



Publicatiedatum: