Albert Heijn 'junior' was al jaren niet meer direct betrokken bij de bedrijfsvoering van Albert Heijn. Onder zijn leiding groeide de door zijn grootvader opgerichte supermarktketen uit tot een bloeiende multinational. Hij was van 1962 tot 1989 bestuursvoorzitter van Albert Heijn en Ahold en daarna nog tot 1997 lid van de raad van commissarissen. Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) noemt Albert Heijn 'een van de aartsvaders van het Nederlandse bedrijfsleven'. Hij was volgens de minister het toonbeeld van Hollandse ondernemingszin.
Albert Heijn 'junior' trad op 22-jarige leeftijd in dienst bij de kruidenier, waar hij twee jaar later verantwoordelijk werd voor de invoering van de zelfbediening. Dit was destijds een revolutionair winkeltype. Het concept kwam uit Amerika, waar consumenten al langer winkelden met mandje of karretje. Heijn bouwde dit idee langzaam maar zeker uit. Een van de meest uitspringende contributies van Albert Heijn aan de verandering van de sector was zijn doorslaggevende rol bij de wereldwijde invoering van de uniforme streepjescode, die het afrekenen bij de kassa sterk zou vereenvoudigen. Later kreeg hij er van de Belgische koning de Orde van Leopold II voor. Ondanks alle onderscheidingen bleef hij zich aanduiden als kruidenier en bleef hij zuinig zegeltjes sparen.
Octrooi?
Op naam van de supermarktketen staan een kleine twintig octrooien. Eén hiervan beschrijft een 'winkelinrichting voor het volgens een zelfregistratiesysteem inkopen en elektronisch betalen van artikelen in een zelfbedieningswinkel zonder tussenkomst van winkelpersoneel'. Hiermee kan de klant geselecteerde artikelen zelf met een scanner registreren.Bron: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie