"Bladgroenten en noten verkleinen kans op beroerte"
De beste natuurlijke bronnen voor magnesium zijn volkoren producten, groene bladgroenten, noten en bonen. Voor het onderzoek keken de Zweedse wetenschappers naar de gegevens van zeven eerder gepubliceerde studies naar magnesiumconsumptie en beroertes. Deze studies werden uitgevoerd tussen 1998 en 2011 en bevatten de gegevens van meer dan 240.000 mensen. In deze studies werden mensen in de leeftijd van 34 jaar en ouder acht tot vijftien jaar gevolgd. Gedurende die tijd kregen bijna 6500 mensen een beroerte. De gemiddelde magnesiuminname van alle deelnemers aan de studie varieerde van 242 milligram per dag tot 471 milligram per dag.
Het onderzoek toonde aan dat mensen die veel magnesiumrijk voedsel aten een lager risico op een beroerte hadden. Hierbij werd ook gekeken naar variabelen die de uitslag zouden kunnen beïnvloeden zoals bloeddruk, diabetes, leeftijd, roken, hoge cholesterol, lichamelijke activiteit, vitamine supplementen, andere voedingsfactoren, alcoholgebruik, en familiale voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Het is nog onduidelijk hoe magnesium het risico op een beroerte vermindert. De onderzoekers denken dat magnesium helpt om de bloeddruk te verlagen.
Bron: Gezondheidsplein.nl