Exporteur Jonathan Vandesande (Weiss)
De impact op de verschillende agf-prijzen is groot. Volgens Jonathan Vandesande van het Belgische exportbedrijf Weiss stijgt hierdoor de vraag naar sla en alternatieve slasoorten. Ook op de prijzen heeft dit zijn weerslag. "De slaprijs lag gisteren nog rond de 50 cent en dat is verdubbeld naar een euro." Jonathan geeft aan dat dit mogelijk ook een reactie zal hebben op de export van witlof. "Van witlof weet ik dat er ook redelijk wat naar Italië gaat. Mogelijk gaan deze prijzen de komende dagen ook nog wijzigen." Weiss ziet op het moment nog geen extreme veranderingen bij andere producten. "Het warme weer en het overaanbod zorgt ervoor dat de prijzen van wintergroenten zoals prei, knolselderie en veldsla laag blijven. De enige wintergroente, die een beetje prijs haalt, is witlof. De vraag trekt ook aan en dat kan nog verder veranderen door deze staking."Importeur André Nieuwenhuis (Olympic Fruit)
Volgens André Nieuwenhuis van Olympic Fruit vinden de stakingen met name plaats in Midden- en Zuid-Italië. "Vanuit het Noorden gaat het wel. De boten vanuit Griekenland komen gewoon binnen." Het directe gevolg is dat Olympic geen citrus en kiwi's uit Italië kan laden. "Je merkt gelijk een stijgende vraag naar Griekse kiwi's", zegt de importeur.Importeur Danny de Mooij (Gebr. de Mooij Amsterdam)
Ook alle slasoorten van Gebr. de Mooij Amsterdam onder het premium merk Fino Fresco zijn afkomstig uit Italië. "Momenteel importeren we veel product uit Zuid-Italië en juist daar staan de meeste vrachtwagens vast. Het oprijden van Zuid- naar Noord-Italië ligt helemaal plat", vertelt Danny de Mooij. "Het gevolg is dat we maar 10 tot 20% van het normale volume binnenkrijgen. Er is dus sprake van tekorten. Aardappelen kun je bewaren, maar wij hebben te maken met een vers product dat meerdere malen per week binnenkomt om het assortiment vers te houden."Klik hier voor meer foto- en videoreportages uit Italië
Auteurs: Gertrude Snoei en Izak Heijboer
Bron: www.agf.nl