Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler Vaalburg teelt jaarlijks meer dan 4 mln knollen

Knolselderij! Veel mensen kennen deze robuuste groente alleen verwerkt in de erwtensoep. Bij Vaalburg VOF in Zuidschermer telen ze jaarlijks meer dan 4 miljoen (!) knollen en weten ze inmiddels dat knolselderij oneindig veel meer mogelijkheden biedt. Om dit uit te dragen naar een breder publiek verzorgt het bedrijf aan de Zuidervaart 131 op zaterdag 28 januari tussen 10.00 en 17.00 uur het snertevent. Samen met knolselderij wordt ook de rest van het bedrijf én de Schermer in de spotlights gezet.



Ted en Nicoline Vaalburg zijn de derde generatie eigenaars van het familiebedrijf. 'De opa van Ted is in 1921 begonnen als een traditioneel akkerbouwbedrijf en verbouwde suikerbieten, tarwe en pootaardappelen', vertelt Nicoline. 'Op een gegeven moment hebben Ted's vader en zijn oom het bedrijf gescheiden van elkaar overgenomen. Sinds 1997 is Ted ook betrokken in de bedrijfsvoering en in 2007 ben ik erbij gekomen en sindsdien leiden we Vaalburg VOF samen', aldus Nicoline.

Bij Vaalburg VOF draait het om pootaardappelen en knolselderij. 'Vierenhalve meter onder zeeniveau in de Schermerpolder planten we in het voorjaar de knolselderijplantjes in de minerale gronden. Deze plantjes komen uit de kas, waar ze in februari gezaaid worden. Het telen gebeurt hier op zo natuurlijk mogelijke wijze, met minder gewasbeschermingsmiddelen en met zelfgemaakte compost. We laten de natuur dan ook haar werk doen', legt Ted uit. De machines zijn bovendien zo aangepast dat er tijdens de teeltwerkzaamheden zo min mogelijk in het teeltbed gereden wordt. 'Op deze manier wordt het bodemleven niet verstoord, blijft de grond luchtig en zuurstofrijk en kan het product op een gezonde bodem groeien.'

Ted en Nicoline betelen, verspreid over de Schermer, diverse gronden waar de pootaardappelen en knolselderij verbouwd worden. 'We zijn wat de knollen betreft, begonnen met een paar hectare, maar inmiddels is dit uitgegroeid naar 90 tot 100 hectare. Dat zijn 180 voetbalvelden. Per jaar oogsten we ongeveer 4 miljoen knollen. Sinds 1985 wassen we de knollen hier ook. Ook gaat een deel van de oogst met grond en al de koeling in, zodat wij het hele jaar kunnen leveren. Als er een bestelling komt, wordt de knolselderij gewassen en afgeleverd.'

Nicoline gaat verder: 'Aan onze manier van natuurlijk verbouwen, de verschillende mogelijkheden van de knolselderij wat betreft de bereiding, andere wetenswaardigheden én onze prachtige Schermerpolder willen we meer aandacht geven. Zodoende organiseren we het snertevent. Schermer gaat binnenkort fuseren en daarom hebben we de burgemeesters van alle mogelijke fusiepartners uitgenodigd om snert te komen proeven en te komen kijken wat we hier doen. Verder is iedereen welkom!'

Bron: Dichtbij.nl

Publicatiedatum: