Groenteverkoper besprenkelt groenten met water om ze vers te houden. De regering heeft het plan aangekondigd de export van groenten te stoppen om zo de slinkende watervoorraden te behouden (AN Photo).
De nieuwe richtlijn maakt deel uit van de vroegere beslissing van het ministerie om de slinkende watervoorraad van het Koninkrijk te sparen door de afhankelijkheid van de lokale landbouwproductie te verminderen. Dit initiatief volgt op een eerdere beslissing van een afname in de lokale tarweproductie (met 12,5%). Het Koninkrijk kondigde eerder aan dat het de binnenlandse tarweproductie zou verminderen met 12,5 procent om zo de schaarse watervoorraden te besparen. Vanaf de invoer in 2016 zou ze volledig moeten vertrouwen op de import.
Bij een eerdere beslissing uit januari 2008 had het kabinet ook gevraagd om een stopzetting van de export van landbouwproducten (geteeld in vollegrond). Dit moest in een fase van vijf jaar gebeuren. Aardappelen zijn het belangrijkste product dat wordt beïnvloed door deze beslissing, omdat het behoort tot de top van landbouwproducten die Saoedi-Arabië exporteert naar andere GCC-landen, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar.
Volgens een rapport, dat werd uitgebracht door het ministerie, had de jaarlijkse groenteproductie van Saoedi-Arabië de 2,5 miljoen ton bereikt in 2010. Tomaten stonden bovenaan de lijst van lokale groentenexport door een productie van 492.000 ton, gevolgd door de aardappel met 399.000 ton.