Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ondanks moeizame economie

Grootste retailers groeiden in fiscaal jaar 2010

Ondanks een moeizame economie bereikten de 250 grootste retailers ter wereld een omzetgroei van ruim vijf procent in het fiscale jaar 2010. In 2009 was de gemiddelde omzetgroei van deze groep retailers slechts 1,2 procent. Ook de winstgevendheid verbeterde van 3,1 procent in 2009 naar 3,8 procent in 2010. Wat betreft de toekomst staan retailers opnieuw voor een economisch moeilijk jaar, maar op lange termijn zijn er zeker groeimogelijkheden. Dit blijkt uit het rapport Global Powers of Retailing 2012 van Deloitte in samenwerking met STORES Media.

"’s Werelds grootste retailers wisten de groei in 2010 te vergroten, ondanks het einde van fiscale stimuleringsregelingen in de Verenigde Staten, de crisis in de Eurozone en een strenger monetair beleid in de belangrijkste opkomende landen,” aldus Erik Nanninga, managing partner Consumer Business bij Deloitte. Bijna alle bedrijven die hun winstcijfers publiceerden (183 van 195 retailers) bleken winstgevend in 2010 en meer dan twee derde van deze groep zag een verbetering in hun netto winstmarge. “Hoewel deze cijfers positief zijn, zullen retailers bezorgd zijn over de achteruitgang van de wereldwijde economie in het laatste halfjaar van 2011."

“In 2012 zal de economie in de belangrijkste markten waarschijnlijk langzamer groeien dan in 2011. Op lange termijn zijn wij echter positief over de economie. China zal blijven groeien; het potentieel van hogere consumentenuitgaven overstijgt demografische belemmeringen zoals vergrijzing. Andere opkomende markten zoals India, Brazilië, Turkije, Indonesië en delen van Latijns-Amerika en Afrika behalen mogelijk een sterkere groei door opkomst van de middenklasse en bieden nieuwe kansen voor retailorganisaties,” zegt Nanninga.

Deze kansen zijn nu al zichtbaar. Retailers uit Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten laten de sterkste groei zien in het fiscale jaar 2010. Zeven van de tien grootste retailers uit Latijns-Amerika lieten een double digit omzettoename zien, wat resulteerde in een samengestelde regionale groeicijfer van 18 procent. Daarnaast noteerden retailers uit Afrika en het Midden-Oosten de hoogste gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van alle regio’s over de periode 2005 – 2010.



Van de totale omzet van de 250 retailers kwam 23,4 procent in 2010 voort uit activiteiten in het buitenland. Dit is hoger dan in 2009 (22,2 procent) en zelfs hoger dan de piek in 2008 (22,9 procent). Europese retailers blijven het meest internationaal actief, bijna 40 procent van hun omzet was in 2010 afkomstig uit andere landen dan hun thuisland. Het tempo van globalisatie van de retailsector nam in 2010 toe met in totaal 88 nieuwe markttoetredingen in 57 verschillende landen door 40 retailers.

“Markttoetredingen in ontwikkelde en opkomende markten staan hoog op de strategische agenda van Nederlandse retailers. Groeimogelijkheden in eigen land zijn immers beperkt. Qua regio kijken ze naar zowel ontwikkelde, nabijgelegen landen, bijvoorbeeld Duitsland, als naar opkomende landen zoals India, Brazilië, maar ook ‘tweede tier’ landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika,” zegt Randy Jagt, director en emerging markets expert binnen Deloitte. Er kunnen grofweg vier verschillende markttoetredingen onderscheiden worden: natuurlijke groei, franchising/licensing, joint ventures en overnames. Jagt: “In opkomende landen betreden buitenlandse retailers de markt vaak in samenwerking met een lokale partner. Dit beperkt risico’s die samengaan met de buitenlandse culturele, politieke en economische aspecten maar vereist wel het vinden van de juiste partner.”

Bron: Deloitte

Klik hier voor een overzicht van de cijfers
Publicatiedatum: