Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische aardbeienteler kiest voor Philips Greenpower LED flowering lampen

Alain Lutz kweekt samen met zijn vrouw Hilde van de Vyver aardbeien op twee locaties in het Belgische Melsele, een echt aardbeiendorp dat bekend staat om haar aardbeienfeesten. Het klimaat in zijn kassen is volledig computergestuurd, net zoals de bewatering en bemesting. Mede dankzij de geavanceerde aanpak in de
kassen mocht Lutz dit jaar voor de derde keer op rij zijn aardbeien aanbieden aan de Koning van België tijdens de aardbeifeesten in Melsele. Volgens traditie zijn dit de eerste Melsele aardbeien, maar deze traditie is inmiddels door nieuwe technieken achterhaald. Bij Lutz is het seizoen dan namelijk al lang begonnen. Recent hebben twee Belgische aardbeienkwekers, waaronder Alain Lutz en Jan Jansen gekozen voor Philips Greenpower LED flowering lampen als alternatief voor de bekende gloeilamp.



In de aardbeienteelt is men jarenlang gewend geweest cyclisch bij te lichten met behulp van gloeilampen. Maar de gloeilamp verdwijnt en dus moesten de aardbeientelers op zoek naar een nieuwe oplossing. Lutz heeft gekozen voor de Philips Greenpower LED Flowering lampen die 10.000m² aardbeien belichten. De installatie is geleverd door Maïs en Elektravon Haket heeft de installatie gerealiseerd. Lutz teelt een vroeg ras aardbeien en werkt daarom met het type flowering lamp met een spectrum bestaande uit dieprood, wit en verrood. Er is voor dit type lamp gekozen omdat testen met deze lamp bij diverse proefstations en op praktijkbedrijven in Nederland en België hebben uitgewezen dat verrood nodig is om goede strekking van de aardbeienplant op gang te laten komen.



Het specifieke type LED flowering lamp met het combinatiespectrum met verrood geeft duidelijk de gewenste strekking, en biedt zelfs de mogelijkheid tot een verhoogde vroege productie met een laag percentage misvormde vruchten. Ze kunnen de cyclische gloeilamp evenaren met een gelijk of zelfs beter resultaat. De LEDs blijken daarmee een sterke en betrouwbare vervanger van de gloeilamp. Lutz is tevreden over de nieuwe oplossing: “De hogere aanschafprijs van de LEDs wordt gecompenseerd door de betere resultaten en het lagere energieverbruik."



Behalve goed voor het gewas zijn de flowering lampen ook veel zuiniger dan gloeilampen. Ze leveren maar liefst een energiebesparing op van 82-88% ten opzichte van de gloeilamp. Lutz heeft onder meer voor LEDs gekozen vanwege het lage energieverbruik van de lamp. Ook vond hij het van groot belang dat de uitstraling van de lampen wit was en niet rood of paars. Hierdoor kunnen de lampen ook als werklicht gebruikt worden en is de uitstraling buiten de kas gelijk aan de uitstraling die men gewend was. Goed voor het gewas, gunstig voor de kosten en vriendelijk voor mens en milieu. De flowering lamp biedt Lutz hiermee het perfecte antwoord op de vraag waar hij zich door de verdwijnende gloeilamp voor gesteld
zag. En met een beetje geluk is Philips dit voorjaar medehofleverancier van de Belgische aardbei.

Bron: Philips
Publicatiedatum: