Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AGF Debat over gewasbeschermingsmiddelen op agf:

"Het woord gif gebruiken is sector om zeep helpen"

Tholen - Tijdens het AGF Debat 2012 kwam in het tweede debat het onderwerp Voedselveiligheid ter sprake. Klaas Breunissen van Milieudefensie en Michaël van Duijnhoven N&S gingen de strijd aan over de stelling 'Residuen op agf-producten vormen geen probleem voor de voedselveiligheid'. De aanleiding voor dit onderwerp was de Weet Wat Je Eet-Gifmeter. De nVWA kwam daarna met een analyse dat residuen op agf niet gevaarlijk zijn. Ze gaven aan dat de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit zo klein zijn dat ze de gezondheid niet schaden.

Mening Klaas Breunissen, Milieudefensie:

Klaas verwoordde zijn mening over de stelling als volgt. "Ik ben het er niet mee eens, gewasbeschermingsmiddelen zijn er om ongewenste insecten op onkruid uit te schakelen, maar ze zijn niet goed voor de gezondheid. Het consumeren van dit gif is niet gezond. De Milieudefensie is een voorstander van residuloze groenten en fruit. We weten namelijk nog niet precies wat de effecten zijn, ook niet van combinaties van bepaalde stoffen. Helemaal geen bestrijdingsmiddelen gebruiken bij de teelt is dus belangrijk voor de gezondheid van de consument."


Klaas

Mening Michaël Duijnhoven, N&S:

Michaël was het eens met de stelling. "De nVWA heeft aangegeven dat vrijwel alle producten met gewasbeschermingmiddelen veilig zijn en geen schade aanbrengen. Dit heeft het voedingscentrum ook bevestigd. Er zijn grotere gevaren en de primaire discussie kunnen we beter houden op het feit dat de consument veel te weinig groenten en fruit consumeert. Als iedereen voldoet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, is bewezen dat het aantal ziektes sterk afneemt. Het is jammer dat mensen nu zo bang worden gemaakt door bijvoorbeeld de gifmeter terwijl groenten en fruit zo goed zijn voor de gezondheid."


Michaël

Daarna kwam de discussie over het feit dat er ook wel overschrijdingen voorkwamen na het onderzoek van de nVWA. Volgens Klaas is elke overschrijding er één te veel, maar Michael ziet dit anders. "De producten met een overschrijding zijn teruggeroepen en op tijd teruggehaald."

Momenteel is men nog bezig met onderzoek wat de gezondheidsrisico's kunnen zijn. Ook bij combinaties van bepaalde stoffen op groenten en fruit. Klaas: "We moeten alles uitsluiten en de gezondheid van de consument vooropstellen. Daarom moeten we uit voorzorg helemaal niets gebruiken." Michaël reageert daarop door te zeggen dat bijna alles aan de wettelijke normen voldeed. Hij is het wel eens als uit onderzoek blijkt dat bepaalde zaken negatief effect hebben op de gezondheid dat dan de wetgeving moet worden aangepast. "Het wordt dan voor telers wel lastiger om dit te gaan telen. Daarnaast verwacht ik dat er dan een voedselprobleem komt, omdat er veel meer teelten gaat mislukken zonder gewasbeschermingsmiddelen."

In het debat gebruikte Klaas vaak het woord 'gif' voor gewasbeschermingsmiddelen. Michaël gaf aan het hier niet mee eens te zijn. "We moeten de consument niet bang maken met dat soort uitdrukkingen, maar wachten op duidelijkheid met betrekking tot het onderzoek. Daarnaast kan dit beter genuanceerder worden verwoord." Volgens Klaas is het belangrijk om dit juist wel zo te noemen en aan de consument doorgeven hoe gevaarlijk het is. Michaël benadrukt dat bij het gebruiken van het woord gif de sector niet geholpen wordt, maar een negatief imago krijgt. "We moeten ervoor zorgen dat mensen meer groenten en fruit eten en ons daarop focussen." De agf-ers uit de zaal waren het hiermee eens. "Het woord gif gebruiken,is de sector om zeep helpen." De retail stelt steeds meer bovenwettelijke eisen waardoor het steeds moeilijker wordt voor de teler." Ook de optie geïntegreerde bestrijding werd genoemd.