

"Het begon reeds vroeg in het jaar met de productie van Zuid- en Noord Europa die omwille van de weersomstandigheden volledig door elkaar liep. Daarna kwam de zomer die beheerst werd door de EHEC-bacterie en een moeilijke prijsvorming op een door regionaal protectionisme verengde markt. Tenslotte kenden we in gans Europa een bijzonder productieve zomer en herfst waardoor ook bij de openluchtgroenten de prijsvorming het liet afweten. Op de REO Veiling wordt een omzetdaling groenten van meer dan 25% vastgesteld tegenover 2010. We moeten dit wel enigszins relativeren, immers 2010 was met 178 miljoen Euro omzet het beste jaar ooit. Beter is de 131 miljoen Euro te vergelijken met de gemiddelde omzet van de REO Veiling over de voorbije 5 jaar die in de buurt van 145 miljoen Euro zit."
"De grootste procentuele omzetdaling werd vastgesteld bij serresla. Die bedraagt voor het afgelopen jaar meer dan 50%. Ook de prei-omzet daalde aanzienlijk in vergelijking met 2010. Daar moeten we wel meenemen dat het wintereffect van het vorige preiseizoen volledig in november en december 2010 werd gerealiseerd, waardoor 2010 als het ware twee winterbonussen kende. Ook bij de vruchtgroenten werd een sterke minomzet gerealiseerd. Die wordt echter op de REO Veiling deels gemaskeerd door een procentueel belangrijke productie van belichte teelt. Als je weet dat prei en sla traditioneel instaan voor meer dan 40 % van de omzet van de REO Veiling, dan zie je meteen de impact van deze groenten op het omzetresultaat van het voorbije jaar. Prei heeft het momenteel nog steeds moeilijk. Grote rendementen en dagtemperaturen in januari boven de 10 °C gaan nu eenmaal niet samen met de bij uitstek wintergroente prei. Om echter nu reeds het preiseizoen te beoordelen, is te vroeg. De weersomstandigheden hebben een belangrijke invloed."

Groei bij courgettes en aardbeien
"Toch was het niet allemaal kommer en kwel bij de producten. Er was bijvoorbeeld een aanzienlijke groei in de aanvoer en omzet van courgettes en dit nu reeds 5 jaar na elkaar. Ook de productie van aardbeien is in 2011 gestegen. Tot in de zomermaanden deden ook de vollegrondsgroenten het goed, met name de bewaarproducten en ook bloemkool en broccoli kenden een goede verkoop."Glastuingebied Roeselare
Voor 2012 werkt de REO Veiling mee aan diverse zaken die in West-Vlaanderen gepland zijn. "Op dit moment wordt hard gewerkt, vanuit de stedelijke diensten van Roeselare, aan een plan voor een klein glastuinbouwgebied aan de Roeselaarse ring. Dit wil men realiseren door alleen gebruik te maken van industriële restwaarde. Hierdoor moet de tuinbouwproductie volledig onafhankelijk worden van fossiele brandstof. Het onderzoek loopt tussen de tuinbouwproductie en de leverancier van de restwarmte hoe dit concreet kan gerealiseerd worden."
"Daarnaast wordt vanuit de provinciale landbouwoverheid in West-Vlaanderen een denkoefening gehouden met alle stakeholders in de tuinbouw over de toekomst van de sector. Het doel is de sterktes en de zwaktes van de tuinbouw in onze regio te definiëren. Van daaruit worden de noden aan onderzoek, voorlichting, ruimtelijke ordening en investeringen vastgelegd. Belangrijk is dat de provinciale overheid gelooft in de toekomst van de tuinbouw en de middelen, die ter beschikking zijn voor onderzoek en voorlichting, zo optimaal mogelijk wenst in te zetten voor de toekomstige tuinbouw in West-Vlaanderen. Weet trouwens dat West-Vlaanderen met zijn productie voor de versmarkt en de verwerkende diepvriesnijverheid één van de belangrijkste Europese groenteregio blijft."
"Tenslotte wordt ook binnen de REO Veiling, in opdracht van de raad van bestuur, door een werkgroep bestaande uit producenten verantwoordelijk voor diverse groenten, gewerkt aan een strategie rond merkenbeleid voor de toekomst. 2012 wordt hoe dan ook een uitdagend jaar", besluit Demyttenaere.
Ook Focus wtv-tv interviewde de REO Veiling over het jaar 2011. Klik hier voor de video