Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opmerkelijke stijging Turkse groenten- en fruitexport

De Turkse groente-export is de afgelopen jaren enorm gegroeid, van 628 miljoen kilo in 2006 tot 958 miljoen kilo in 2010. Ongeveer de helft van de export bestaat uit tomaten, met komkommers en uien op de tweede en derde plaats. De groentenproductie vertoont een stijgende lijn, met alweer tomaten als belangrijkste product. De productie van fruit (+25%) is meer toegenomen dan de groentenproductie. De export is sterk toegenomen, terwijl de groentenimport beperkt is. De import van fruit is groter, met de bananen als belangrijkste product.

Tomatenproductie gestegen

De meeste groenteteelten waren redelijk stabiel in de periode 2004-2009, maar de tomatenproductie is sterk gestegen van 9.440 miljoen naar 10.785 miljoen kilo. Dit betekent dat de tomaat goed is voor 40% van de groenteproductie. De andere teelten in de top 5 zijn watermeloenen, meloenen, uien en komkommers. De productie van aubergines daalde na 2006 van 924 tot 816 miljoen kilo. Opkomende producten zijn bloemkool en broccoli, waarvan de productie van 117 miljoen kilo in 2004 steeg tot 171 miljoen kilo in 2009.



Appel grootste fruitteelt

De fruitproductie in Turkije is toegenomen van 10.404 miljoen kilo in 2004 naar 13.044 miljoen kilo in 2009, een stijging van 25%. Appelen hebben de grootste teelt, met Golden Delicious als belangrijkste variëteit. Consumptiedruiven en sinaasappels zijn de nummers twee en drie. In 2010 namen appels, druiven en sinaasappels samen 50% van de Turkse fruitproductie in. Van vrijwel alle van de belangrijkste fruitteelten, zoals appels (+30%), druiven (+15%), sinaasappels (+22%), citroenen (+23%), abrikozen (103%) en kersen (+54%) steeg de productie in de afgelopen jaren.

De export

De belangrijkste exportbestemmingen voor Turks fruit zijn Rusland, Bulgarije, Roemenië, Duitsland, Oekraïne en Irak. De export van fruit is gestegen met 35% tussen 2005 en 2009, van 1.290 miljoen kilo naar 1.743 miljoen kilo. De grote teelten zijn van mandarijn (+48%), sinaasappel (+41%), grapefruit (+38%) en appel (+106%). De citrusvrucht is de belangrijkste productgroep binnen de Turkse fruitexport. Rusland was de grootste afnemer in 2010 met een aandeel van 27%, terwijl de uitvoer naar EU-landen zoals Roemenië (-8%), Duitsland (-17%), Nederland (-24%) en het Verenigd Koninkrijk (-44%) zijn gedaald.
Publicatiedatum: