Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Ham (LTO): ‘We worden al te lang aan het lijntje gehouden’

Telers en grondeigenaren zijn weigerachtige opstelling TenneT beu

De onderhandelingen tussen LTO Nederland, de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en elektriciteitstransporteur TenneT over vergoedingen voor de aanleg van hoogspanningsleidingen in en boven de grond, zijn vastgelopen. De grondeigenaren zijn zwaar teleurgesteld omdat in ruim een jaar onderhandelen geen enkele vooruitgang is geboekt. “We zijn het beu en worden al te lang aan het lijntje gehouden. Tennet zet met een weigerachtige houding bewust het draagvlak bij grondeigenaren op het spel. Mijn verwachting is dan ook dat Tennet voorlopig geen meter leiding zal aanleggen”, zegt LTO-onderhandelaar Herman van Ham.
 
Leidingsbeheerders leggen op grote schaal nieuwe boven- en ondergrondse leidingen aan. LTO en FPG willen een redelijke vergoeding voor het gebruik van de grond. Tennet blijft dat weigeren en heeft onlangs een bod gedaan dat ongeveer driekwart lager is dan gangbare vergoedingen, die ook voor leidingen van bijvoorbeeld Gasunie en RWE worden gehanteerd.Van Ham, portefeuillehouder schaderegelingen van LTO Nederland, benadrukt dat TenneT als enige leidingsbeheerder afwijkt van wat inmiddels algemeen gangbaar is. Deskundigen in de vastgoedwereld hebben onlangs andermaal bevestigd dat het gerechtvaardigd is dat voor medegebruik van de grond een vergoeding wordt gegeven.
 
De partijen zijn nu ruim een jaar in overleg over een passende vergoeding voor hoogspanningsleidingen. TenneT wil het naar eigen zeggen niet aan laten komen op gedoogplichtprocedures. Het bedrijf ging eerder dit jaar nog akkoord met een Plan van Aanpak om gezamenlijk een oplossing te vinden. TenneT noemt nu tot verrassing van beide andere partijen ineens het argument dat de Energiekamer een hogere vergoeding niet zal goedkeuren.

Van Ham is hiervan niet onder de indruk en vindt dat het bedrijf zich niet achter de toezichthouder kan verschuilen. “Andere energiebedrijven betalen al jaren de gangbare vergoeding. Het lijkt me niet logisch dat de Energiekamer nu problemen heeft met die vergoeding. Van TenneT mocht hierover bovendien duidelijkheid worden verwacht voordat met de onderhandelingen werd gestart.
 
“De gang naar de rechter lijkt onvermijdelijk”, zegt Van Ham. ,,De inzet van LTO en de FPG is helder: Het is niet meer van deze tijd om grond van telers en andere grondeigenaren te gebruiken zonder dat daar een redelijke vergoeding tegenover staat.” Volgens hem zijn de onderhandelingen het afgelopen jaar telkens weer met goede bedoelingen verlengd. Het lijkt er volgens LTO en FPG echter sterk op dat TenneT van meet af aan met een eigen agenda bezig is geweest.
Publicatiedatum: