Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert van Straalen van Kaaij Greenhouses UK:

Een heel seizoen gunstige effecten van NatuGro

In Engeland heeft Kaaij Greenhouses UK Ltd. ervaring met NatuGro. Het bedrijf teelt op 10 hectare negen verschillende typen tomaat. Directeur Gert van Straalen is enthousiast over NatuGro. Het wortelmilieu had altijd al zijn aandacht, zegt hij, en regelmatig besprak hij met Jan Rodenrijs van Koppert de laatste ontwikkelingen.



Bij de laatste teelt, die in maart 2011 startte en nu is afgerond, zag hij een aantal positieve effecten van NatuGro. Zo waren de tomaten dieper van kleur; dat toont uiteraard beter in de verkoop. Daarnaast smaakten de eerste trossen beter dan normaal. “Die eerste trossen vallen weleens tegen als het om de smaak gaat. Dit jaar hadden we daar geen last van”. Van Straalen lette ook op de wortelontwikkeling. Die was goed en gewenste schimmels waren op het oog èn onder de microscoop in ruimere mate aanwezig dan in andere jaren. Minder problemen, onder- en bovengronds. Of NatuGro ook effect op de productie heeft, durft Van Straalen nog niet te zeggen.

"Er zijn zoveel factoren die de kilogrammenopbrengst bepalen. Dat maakt het moeilijk om extra productie heel precies aan teeltfactoren te koppelen. Maar... het gewas groeit zichtbaar beter. Dan mag je een positief effect op de kilogrammen verwachten”. Net zoals een gezond gewas beter bestand is tegen ziekten en plagen. “NatuGro werkt onder de grond, maar ook bóven de grond is er meer weerbaarheid. In Botrytisgevoelige rassen waren er minder problemen met deze schimmelziekte. En in rassen die moeilijk vrucht zetten, ging dát proces makkelijker”.

Kaaij Greenhouses werkt met tussenplantingen. Het drainwater van de jonge planten wordt gerecirculeerd en vervolgens aan zowel de jonge als de ‘oudere’ planten gegeven. Met het drainwater komen reststoffen van de NatuGro-giften mee. “Heel opmerkelijk: we zagen langs die weg ook nog effecten op het oude gewas. De vruchten daarvan kleurden ook dieper rood dan gewoonlijk”. Tot slot bleven bij Kaaij Greenhouses de druppelleidingen schoner. “De flow uit de leidingen is groter, dus er is minder weerstand in de leidingen. Dat kan alleen maar betekenen dat het watermetNatuGrostoffen minder residu afzet op de leidingen."

Bron: Biojournaal, Koppert Biological Systems
Publicatiedatum: