Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten uit een flatgebouw


Omdat het kosten en energie bespaart, verovert de landbouw wereldwijd de binnensteden. Agrarische bedrijven gevestigd in flatgebouwen zijn geen zeldzaamheid meer. Agrariërs zullen in de toekomst niet meer hun tractor pakken om op hun veld te komen, maar eerst de metro en daarna de lift. Want maïs, aardappels en komkommers kunnen binnenkort in flatgebouwen groeien, midden in de stad volgens Dickson Despmmier. Hij is groot voorstander van dit idee en werkzaam aan de Columbia-universiteit uit New York. „Het is niks anders dan veel op elkaar gestapelde kassen“, zegt hij. 

Nu moeten vrachtauto’s het voedsel van het land honderden kilometers naar de stadscentra transporteren. Dat zorgt voor een hoog verbruik van bronnen als benzine en stroom voor de koeling van opslagplaatsen, vindt Despommier. Waarom brengen we de akkers dus niet gewoon naar de consumenten? 


Stadstelers uit New York
Het klinkt allemaal nog als toekomstmuziek, maar het begin is er al. Zo is er in het stadsdeel Brooklyn in New York bijvoorbeeld al een magazijn waar stadstelers in 2009 op het dak een 4000 vierkante meter groot teeltgebied hebben aangelegd. Dit levert jaarlijks zeven ton biosla, tomaten en kruiden op die op weekmarkten verkocht worden. Dat is genoeg om een zomer lang het verbruik van zo’n 200 mensen te dekken. 

De groentes lijken ook geen last te hebben van uitlaatgassen. Uit een onderzoek aan de universiteit van New Jersey bleek dat het telen van groenten in wereldsteden ondanks het autoverkeer geen kwaad kan. Omdat er geen gebruik gemaakt wordt van gewasbeschermingsmiddelen en conserveermiddelen is de oogst uit de stad vaak zelfs nog gezonder dan die van het land. 

Publicatiedatum: