Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Joost Depaepe focust op duurzame hydroteelt witloof

Tholen - In 1985 startte Joost Depaepe een tuinbouwbedrijf en sinds 1999 ligt de focus volledig op de hydroteelt van witloof. "We telen vooral de kort dik Flandria. Op jaarbasis is dit zo'n 75% van de oogst", vertelt Joost. "Jaarlijks produceren we zo'n 2.000 ton en het areaal witloofwortelen is 120 hectare."


Joost Depaepe met witloofwortels. Deze worden koud opgeslagen in kuubkisten

De teelt van witloof is gespreid over twee fasen. Het eerste fase worden de witloofwortels op het veld geteeld, terwijl tijdens de tweede fase de eigenlijke witloofteelt gebeurt. "In mei wordt het zaad gezaaid. De wortels worden gerooid in oktober/november en kunnen dan tot één jaar in de frigo op een temperatuur van -1,8 worden bewaard. Zo kunnen we jaarrond witloof telen." De producten worden geleverd aan veiling Coöbra.



Voor de hydroteelt in water worden de witloofwortelen uit de koelcellen gehaald en gedurende tien dagen ontdooit naar 3/4 graden. Daarna worden ze naast elkaar geplaatst in bakken. Deze bakken worden op elkaar gestapeld en in de teeltruimte geplaatst. Deze teeltruimte wordt volledig gestuurd wat licht, temperatuur, luchtvochtigheid, water en bemesting betreft. De bakken worden voortdurend voorzien van water en voedingsstoffen.



"De hydroteelt van witloof neemt ongeveer 21 dagen in beslag, terwijl de grondwitloofteelt iets langer duurt. Tijdens de teelt wordt regelmatig gecontroleerd wat de lengte en dikte van de witloof is. Ook de pitlengte (het hart) is erg belangrijk, deze kunnen we bekijken als de de witloof opensnijden. De lengte hiervan mag maximaal de helft zijn."



Bij het tuinbouwbedrijf staat duurzame landbouw en milieu hoog in het vaandel. Door middel van vergisting in een biogasinstallatie gekoppeld aan een warmtekrachtkoppeling wordt het 'bedrijfsafval' omgezet in energie. Het witloof-afval wordt verplaatst naar de biogasinstallatie die sinds twee jaar buiten bij het bedrijf staat. Deze produceert elektriciteit en warmte.



"Het afval wordt gehakselt en apart opgeslagen. Dit wordt vloeibaar in een speciale opslagruimte en dan ontstaat gas. Het bedrijf gebruikt alle elektriciteit van de productie van de biogasinstallatie en 40% van de warmte. Ook een drukkerij die ongeveer een kilometer verderop is gevestigd wordt voorzien van warmte van deze biogasinstallatie."



Het systeem is volgens de teler uniek omdat er geen gebruik wordt gemaakt van drijfmest, maar van witloofwortels en bladeren. De drogestof die vrijkomt, wordt hergebruikt op het land.



Joost geeft aan dat het momenteel gemiddeld loopt in de witloofmarkt. "We komen vanuit een goede periode en er is al jaren sprake van een crisis in deze markt. Voor bedrijven is het soms moeilijk om het hoofd boven water te houden, maar wij hebben als filosofie om mee te gaan met veranderingen. Momenteel staan we op een kantelpunt en de vraag is of we nog verder gaan groeien. Om te groeien moet je als organisatie elke keer iets toevoegen of veranderen wat ten goede is voor de productie en het bedrijf."



Voor meer informatie:
Joost Depaepe
Chaussée de Hal 150
1400 Nijvel - België