Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Glastuinbouw produceerde in 2010 een record aan elektriciteit
De glastuinbouw realiseerde in 2010 ruimschoots de doelen voor energie-efficiëntie en CO2-emissie, maar niet die voor duurzame energie. De sector produceerde ruim 12 miljard kWh elektriciteit, waarmee een nieuw record werd gevestigd. Dat concludeert het LEI in de Energiemonitor Glastuinbouw, die jaarlijks in opdracht van het Productschap Tuinbouw en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) wordt opgesteld.
In 2010 gebruikte de glastuinbouw 53% minder primaire brandstof per eenheid product dan in 1990. Het doel uit het convenant Glastuinbouw en Milieu is hiermee gehaald en de energie-efficiëntie is nog 4% verwijderd van het doel voor 2020 in het Agroconvenant.
CO2-emissie
De totale CO2-emissie steeg tot 8,2 megaton en de CO2-emissie voor de teelt tot 6,1 megaton. De CO2-emissie voor de teelt ligt daarmee onder de streefwaarde voor de periode 2008-2012 (6,6 megaton) en zit nog 0,3 megaton af van het doel voor 2020 uit het Agroconvenant. In 2010 is er meer elektriciteit geproduceerd, waardoor de totale CO2-emissie met 0,4 Megaton steeg. Zowel de toename van de totale CO2-emissie als voor de teelt kan voor 0,4 megaton worden verklaard door de koude buitentemperatuur. De resterende toename hangt samen met het intensiveringsproces.
Wk-installaties en elektriciteit
Het vermogen van warmtekrachtinstallaties van tuinders nam toe tot ruim 2.900 MWe. In combinatie met de toegenomen gebruiksduur resulteerde dit in een productierecord van ruim 12 miljard kWh aan opgewekte elektriciteit. Dit komt neer op 10,5% van de totale nationale elektriciteitsconsumptie. Met de wk-installaties is de nationale CO2-emissie ten opzichte van 1990 met 2,4 Mton gereduceerd. Dit is meer dan het doel uit het Agroconvenant (2,3 Mton). Het gebruik van wk-installaties had in 2010 een positief effect op de energie-efficiëntie van 20 procentpunten.
Duurzame energie
De wk’s concurreren met duurzame energie en dit verklaart waarom het aandeel duurzame energie maar zo weinig groeit. Weliswaar nam dat in 2010 toe tot 1,6%, maar de doelstelling van 4% in 2010 is niet gehaald en voor de doelstelling van 20% in 2020 zijn nog ruim 18 procentpunten nodig.
Transitiepaden
De Energiemonitor Glastuinbouw brengt ook de toepassing van de transitiepaden in kaart van het programma 'Kas als Energiebron'. Wk-installaties werden eind 2010 toegepast op 6.175 ha; dat is 60% van het totale areaal. De paden Zonne-energie, Aardwarmte en Biobrandstoffen werden per eind 2010 toegepast op respectievelijk 224, 21 en 113 hectare. De overige paden Teeltstrategieën (luchtbehandeling), Natuurlijk licht (diffuus glas) en Kunstlicht (led-verlichting) worden toegepast op respectievelijk 27, 4 en 1 hectare.