Bij het inrichten van een kasproef met tomaten waarbij specifiek naar het waterverbruik wordt gekeken, bleek een standaard literteller niet te voldoen. “Het watergeefsysteem op ons bedrijf bestaat uit één systeempomp en diverse kranen. Die kranen voorzien een aantal proefvakken van hun voedingsgift, waarbij per kraan achttien tot 360 druppelaars zijn aangesloten. Omdat we heel nauwkeurig willen weten hoe groot de watergift naar de diverse proefvlakken is, zochten we een watermeter die geschikt is voor dit debiet. Dat lukte niet met een ‘standaard’ mechanische literteller. Die werken namelijk alleen bij kleine volumes of bij grote volumes, maar nooit voor beide,” aldus Martien Boers, kas supervisor bij PlantResearch.
“Vanwege het grote belang dat PlantReseach hecht aan een precieze watermeting, zowel bij grote als bij kleine volumes, zijn we bij verschillende toeleveranciers gaan kijken wat de eventuele opties zouden zijn,” vertelt Ronnie Vos van Joh. Vos Capelle BV . “We zijn toen met waterspecialist Marc Thielsch van George Fischer bij PlantResearch gaan kijken en hij stelde toen voor om de nieuwe U-3000A clamp-on flowmeter te proberen. Omdat deze meter nog nieuw is in het pakket van GF, is er eerst een proefopstelling gemaakt om te kijken of de meting voldeed aan de verwachting. Na de eerste test was het al snel duidelijk dat deze meter precies aan de eisen van PlantResearch voldeed. De meter is nu geïnstalleerd en is daarmee de eerste in Nederland.“
De werking van een ultrasone flowsensor
Bij een ultrasone meting wordt de doorstroomsnelheid berekend door het looptijdverschil te meten. Dat gebeurt bij de clamp-on flowmeter van GF door twee omvormers aan de buitenkant van de leiding te plaatsen. Deze omvormers kunnen zowel een signaal uitzenden als ontvangen. Eén omvormer wordt stroomopwaarts geplaatst, de andere stroomafwaarts. Nadat de omvormer stroomopwaarts een ultrasoon geluidsignaal heeft afgegeven, ontvangt de omvormer stroomafwaarts dit. Deze genereert vervolgens zelf een signaal dat weer door de omvormer stroomopwaarts wordt opgevangen. Het signaal dat met de stroming mee gaat, komt eerder bij de ontvangende omvormer aan dan het signaal dat tegen de stroming in gaat. Het verschil in tijd (ongeveer 30 nanoseconde bij een snelheid van 1 m/s) is proportioneel met de stroomsnelheid en kan dus worden gebruikt om de snelheid te berekenen.Ultrasone flowsensoren zijn heel geschikt om te worden ingezet voor het meten van de stroomsnelheid in drinkwater, rivierwater, gedemineraliseerd water, water-glycol mengsels, hydraulische oliën, diesel en benzinechemicaliën.