Nederlandse waterspecialisten ondersteunen Zuid-Afrika
Waterschaarste is een steeds groter probleem in Zuid-Afrika. Door het herstellen van gedegradeerde stroomgebieden wordt getracht, ongeacht weersextremiteiten, een continue stroom aan water in stroomgebieden te realiseren. Binnen dit kader wordt in De Kromme, een stroomgebied in de Eastern-Cape een showcase uitgevoerd naar kopie van een eerder door Living Lands uitgevoerd project in de Baviaanskloof.
Het herstel van de stroomgebieden vindt hoofdzakelijk plaats op privaat land. Om de Zuid-Afrikaanse overheden in het herstelproces te betrekken, is de aanpak van Living Lands en Aqua-Terra Nova de leidraad. Deze aanpak richt zich op het betrekken en consulteren van lokaal belanghebbenden. Zonder de medewerking van de boeren en landeigenaren zal de overheid het herstel van stroomgebieden niet snel, doelmatig en duurzaam kunnen realiseren en kan de waterproblematiek in Zuid-Afrika niet controleerbaar worden.
De samenwerkingspartners gaan actief aan de slag om overheidspartijen en landeigenaren om de tafel te krijgen. Door een planmatige aanpak, waarbinnen diverse workshops, keukentafelgesprekken en andere activiteiten zijn opgenomen, moet bij de mensen die afhankelijk zijn van het water, het besef groeien dat ook zij kunnen bijdragen bij overheidstaken.
Participation for Restoration (meewerken voor herstel) zal zelf geen herstelwerkzaamheden uitvoeren maar hoopt door haar aanpak dat diegenen die direct belang hebben bij het herstelproject in De Kromme, het initiatief nemen om enthousiast bij het herstel van hun rivier te participeren. Het resultaat van de opdracht is een BluePrint, die als leidraad gebruikt zal worden bij stroomgebied-herstelprojecten in Zuid-Afrika.