Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Zimbabwe wil GMO voedsel tegen honger
Zimbabwe – Minister van Wetenschap en Technologie, Heneri Dzinotyiweyi, vindt dat de regering de ban op genetisch gemodificeerd voedsel (GMOs) moet opheffen. Hij stelt met grote nadruk dat er wetenschappelijk is bewezen dat ze veilig zijn voor menselijke consumptie.
Deze oproep komt op een moment dat meer dan 1,7 miljoen mensen, met name in de landelijke gebieden, totaal uitgehongerd zijn. Dzinotyiweyi’s vraag wordt gesteund door de Grain Millers Association of Zimbabwe. Ook zij hebben de regering dringend verzocht om de ban op GMOs op te heffen om zo een wijdverspreide hongersnood te voorkomen.
Dzinotyiweyi, een voormalig wetenschapper aan de Universiteit van Zimbabwe, zegt dat de GMOs nog steeds verbannen zijn omdat er geen eenheid is in de regering over het gebruik en de consumptie er van.
'Vanuit wetenschappelijk oogpunt heeft niemand bewezen dat deze producten onveilig zijn,' zo vertelt Dzinotyiweyi. 'Voor ons, als ontwikkelingsland, zou het verkeerd zijn om te zeggen dat deze producten onveilig zijn.'
Daar voegt hij aan toen: 'Met alles wat er momenteel gebeurt in de wereld, kunnen we niet overleven op aannames en bijgeloof. We moeten het wetenschappelijke bewijs respecteren en geloven dat GMOs goed zijn en de voedselproductie een boost geven.'
De voormalig UvZ lector drong er op aan dat telers en molenaars een beroep doen op de regering zodat zij de ban op GMOs opheffen.
Dzinotyiweyi: 'Ik hoop dat de betrokken partijen, zoals boeren en molenaars, de regering kunnen overtuigen. GMOs zijn in het belang van de producenten, maar ook voor het hele land.'
De regering legde een ban op de import van genetisch gemodificeerde producten op basis van mogelijke gezondheids- en milieuproblemen.