Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische erkenning YaraVita Actisil verlengd tot 2016

De erkenning voor Yara’s plantversterkende bladmeststof, YaraVita Actisil, wordt in België verlengd tot 2016. Voor het op de markt gebracht wordt, dient dit type meststof erkend te worden door de overheid. De Belgische wettelijke bepalingen betreffende de handel in meststoffen, bodemverbeterende middelen en teeltsubstraten, zijn opgenomen in het koninklijk besluit (KB) van 7 januari 1998. Aan meststoffen die niet zijn opgenomen in de tabel van bijlage I van dit KB dient volgens artikel 5 een ontheffing verleend te zijn. Siliciummeststoffen met uitzondering van colloïdaal silicium zijn niet opgenomen in deze tabel en zijn dus zonder ontheffing niet toegelaten in België.

Actisil is al vele jaren erkend maar tot heden werd de ontheffing voor Actisil jaarlijks verlengd. FOD Meststoffen verleent vanaf dit jaar een ontheffing voor meerdere jaren voor Actisil, namelijk tot 31 augustus 2016. De lijst met de ontheven meststoffen kan geraadpleegd worden op www.fytoweb.be. Uit deze lijst blijkt dat Actisil de enige erkende siliciumbladmeststof in België is!

Actisil is een plantversterkende bladmeststof op basis van orthosiliciumzuur dat met choline gestabiliseerd is. Het plantversterkende effect zit met name in dit gehele complex. Choline is een planteigen molecule en werkt als stabilisator van het orthosiliciumzuur. Het wordt door plantencellen herkend en samen met silicium opgenomen. Silicium wordt ingebouwd in de celwand en choline in de celmembraan. Het resultaat is een verbeterde weerstand: een verminderde gevoeligheid voor ziekten, plagen en wisselende weersomstandigheden.

Van 2003 tot 2010 werden in zachtfruit zeven onafhankelijke onderzoeken naar de effecten van Actisil verricht. Onlangs verscheen een eindconclusie. Een meeropbrengst van gemiddeld met 3.7% meer klasse 1 vruchten was de voornaamste conclusie. De remmende werking op meeldauw kwam reeds naar voren in proeven met courgette en roos. Onderzoek in sla gaf minder smet als resultaat en in de appelteelt scoorden de behandelde objecten beter in de bewaring. PCFruit (BE) publiceerde onlangs een conclusie met de bevindingen na meerdere jaren onderzoek in hardfruit.

In 2009 werd door Proeftuin Zwaagdijk (NL) een proef in pootaardappelen uitgevoerd en in 2010 in de uienteelt. Bij de pootaardappelen werd het effect op virus nagegaan en in de uienteelt werden meerdere parameters onderzocht. De resultaten van beide proeven laten een voorzichtig positief beeld zien. In de aardappelproef reduceerde Actisil de virusaantasting en in de uienteelt lijkt er een remmende werking te zijn op ziektes en scoren de behandelde objecten beter in de bewaring en opbrengst. Beide proeven zijn in 2011 herhaald.

Publicatiedatum: