De bijeenkomst werd geopend door Jaap van den Beukel, vice voorzitter van de vakgroep bedekte teelten van de LLTB. In zijn openingswoord gaf hij aan, dat het pakket gewasbeschermings-middelen, dat wettelijk gebruikt mag worden, de komende jaren krimpt. Dat voelt als een band, die steeds strakker wordt aangetrokken. Telers staan voor de uitdaging om met een steeds kleiner middelenpakket hun gewas gezond te houden. Daarnaast stellen afnemers aanvullende eisen en geeft het werken met kwetsbare natuurlijke bestrijders vaak ook de nodige beperkingen. Van den Beukel toonde zich verheugd met de hoge opkomst. “We hebben steeds meer kennis nodig. De kennis komt vandaag naar de regio. Gebruik deze dag om kennis op te doen en doe er uw voordeel mee”, aldus Van den Beukel.
Daag uit en denk mee.
Het menu van de dag bestond uit workshops, een uitgebreide rondleiding langs praktijkproeven en posters van recent afgerond praktijkonderzoek. Er is veel ruimte voor discussie. Van den Beukel gaf het al aan in zijn opening: “Een ouderwetse kennisdag in een modern jasje. We willen interactie. Ga de discussie aan met onderzoekers, adviseurs en collega’s. Kijk welke informatie in uw onderneming past en laat dat weten. Daag uit en denk mee”. Zo konden deelnemers bij de posters en de proeven in discussie met de betrokken onderzoekers. Voor veel deelnemers een leuke manier om snel en gericht de nodige informatie binnen te halen.In de workshops geïntegreerde gewasbescherming werd bij de glasgroente de nadruk gelegd op de verbeterpunten. Glasgroententelers zijn immers al heel ver met de biologische bestrijding. Bij de bloemisterij werd aangegeven dat het onderzoek zich richt op het vinden van effectieve biologische bestrijders en dat het overstappen naar geïntegreerde gewasbescherming een bewuste keuze moet zijn. Sommige middelen hebben een lange nawerking. De bedrijfshygiëne moet op orde zijn en de bereidheid tot pleksgewijs corrigeren moet aanwezig zijn.
De workshop bodemweerbaarheid liet zien dat de bodem voor veel telers nog een grote black box is. Slechts enkele telers bleken de bodemeigenschappen, zoals CEC of TEC te meten. De tip van de dag was: “Gebruik niet zomaar compost of compostthee maar analyseer eerst!”.
In de workshop bedrijfshygiëne werd aangegeven, dat het handig is om te werken met hygiëneplannen, die per bedrijf moeten worden ingevuld. De telers kregen veel praktische tips waar ze op moeten letten met de schoonmaak bij de teeltwisseling. Daarnaast kregen zij mee dat het zinvol is om na de schoonmaak, maar ook tijdens het teeltproces, te controleren of de schoonmaak effectief is geweest.
De presentaties en een verslag van de workshops zijn te downloaden vanaf www.groeiservice.nl
Bij de rondleiding werden twee proeven bezocht en kregen de deelnemers aan de hand van posters een toelichting op een 20 tal lopende onderzoeksprojecten. Tot slot stond ook een aantal spuitdemonstraties op het programma, waarbij fabrikanten verschillende innovaties en nieuwe technieken toonden.