Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FNV Bondgenoten:

"Prijzenoorlog in de supermarkten gefinancierd door jongeren"

Vanavond is na zes rondes onderhandelen het overleg over een nieuwe cao in de supermarktbranche weer opgeschort. De werkgevers willen zich met hun achterban beraden op een vervolg, dat op 10 oktober gaat plaatsvinden.

Prijzenoorlog gefinancierd over de rug van jongeren

Volgens FNV Bondgenoten wordt de prijzenoorlog in de branche vooral gefinancierd over de rug van jongeren. De actie van vanmiddag ten spijt, voor werkgevers blijft het afschaffen van de jeugdlonen onbespreekbaar. Arie van der Pijl, bestuurder FNV Bondgenoten: “Jongeren wordt op alle fronten tekort gedaan: op loon, contractvorm, arbeidsduur en inhoud van het werk zelf. Inmiddels is 75 procent van de werknemers jonger dan 23 jaar maar deze grote groep wordt gewoon genegeerd door de werkgevers. Het enige,dat werknemers vragen, is dat er wordt geïnvesteerd in hun toekomst en in die van de branche.”

Petitie voor fatsoenlijke cao

In de petitie, die vanmiddag werd overhandigd, riepen werknemers de werkgevers op om de toekomst van de branche te verbeteren onder andere door een structurele loonsverhoging op inflatieniveau, het afschaffen van de jeugdlonen en gelijk loon voor gelijk werk.

Marges supermarkten onder druk door prijzenoorlog

Volgens de vakbond staan de marges onder druk vanwege de prijzenoorlog en niet als gevolg van de economische crisis. “Werkgevers concurreren op kosten in plaats van op service en kwaliteit”, aldus Van der Pijl. “Door het vasthouden aan de jeugdschalen wordt de prijzenslag dus door jongeren gefinancierd.”

Versnippering van banen leidt tot onzekere toekomst

In toenemende mate worden mensen op basis van contracten voor 12 uur of minder aangenomen en wordt een grote mate van flexibele inzetbaarheid geëist. Van der Pijl: “De versnippering van banen leidt tot onzekerheid over de toekomst voor werknemers en draagt niet bij tot de economische zelfstandigheid van een hele grote groep mensen.” De cao supermarkten is bindend voor alle medewerkers in de supermarkten. De cao geldt voor circa 260.000 werknemers, hiervan is 75 procent jonger dan 23 jaar.

Gewoon Goed Werk

In Nederland werken veel mensen met een laag salaris en onder onzekere, slechte omstandigheden. FNV Bondgenoten vindt dat iedereen recht heeft op ‘Gewoon Goed Werk’. Dat wil zeggen: gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk, veilig en gezond werk en een fatsoenlijk pensioen. Of je een vast contract hebt of niet, of je Nederlander bent of niet, of je baan is ge-outsourced of niet. Circa 1,4 miljoen mensen in Nederland verdienen minder dan 10 euro per uur en 1,9 miljoen hebben geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.

Bron: FNV Bondgenoten
Publicatiedatum: