Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
"Beeld van hongerig Afrika klopt niet"
Hoewel de Hoorn van Afrika momenteel met voedseltekorten kampt, is het beeld dat Afrika zichzelf niet kan voeden onjuist, vindt Ton Dietz, directeur van het Afrika Studie Centrum in Leiden. "Afrika is nu beter in staat om de ruim 1 miljard inwoners op het continent te voeden dan de 289 miljoen inwoners in 1961."
"Er wordt veel te pessimistisch gedaan over de voedselvoorziening in Afrika", zei Dietz onlangs bij een bijeenkomst op het Afrika Studie Centrum voor journalisten. "Als je naar de statistieken van de FAO, de landbouworganisatie van de Verenigde Naties, kijkt dan is het verhaal van de landbouwproductie in Afrika helemaal niet zo beroerd."
Groentetuin in Burkina Faso (cc)
Tussen 1961 en 2009 is de oppervlakte van landbouwgrond meer dan verdubbeld van 101 miljoen hectare naar 209 miljoen. Het aantal rijstvelden is meer dan verdrievoudigd, het sorghum-areaal is verdubbeld en het aantal maïsvelden is bijna vertweevoudigd. Daarnaast is de veestapel meer dan verdubbeld.
Ook de oogsten per hectare zijn toegenomen. Vooral granen, fruit en knolgewassen leverden meer op. Hierdoor is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het aantal calorieën dat de gemiddelde Afrikaan binnenkrijgt, gestegen. De zogenoemde food energy value per capita steeg van 841 calorieën in 1961 naar 939 in 2009.
Hardnekkig beeld
Dietz: "Per land verschilt de situatie, maar over het geheel genomen is Afrika nu beter in staat om de ruim 1 miljard inwoners op het continent te voeden dan de 289 miljoen inwoners in 1961. Toch blijft altijd het beeld bestaan van stagnerende landbouw en een Afrika dat zichzelf niet kan voeden."
De expansie van de Afrikaanse bevolking en landbouw heeft wel een nadeel. Mede door de toegenomen vraag naar brandhout en landbouwgronden neemt de bebossing af. Tussen 1990 en 2010 verdween wereldwijd 135 miljoen hectare bos, Afrika was verantwoordelijk voor meer dan de helft van dit verlies aan groene longen.
Landjepik
Dat Afrika een groot potentieel heeft voor landbouw ontgaat buitenlandse investeerders niet. Geldschieters uit onder meer Korea, Maleisië, Saoedi-Arabië en India kopen of leasen grote stukken land in Afrika om commerciële gewassen op te telen. Dit biedt Afrika enerzijds kansen voor groei maar anderzijds is de vraag of de voedselvoorziening van de lokale bevolking hierdoor niet in gevaar dreigt te komen. Ook moeten hele families wijken voor de buitenlandse voedselbedrijven. Binnenkort verschijnt een rapport van Oxfam Novib over dit verschijnsel dat ook wel landjepik wordt genoemd.
Een van de speerpunten van het buitenlandse beleid van het huidige kabinet is voedselzekerheid. Het Afrika Studiecentrum is daarom door de overheid gevraagd om een dossier voedselzekerheid samen te stellen en de kennis van ambtenaren bij te spijkeren. Dietz: "Onlangs had ik nog een sessie met ambtenaren van het ministerie van economische zaken en landbouw. Dan merk je hoe gedateerd hun kennis is en hoe belangrijk is om de beeldvorming over Afrika bij te stellen."
9 miljard monden
In 2050 telt de aarde waarschijnlijk 9 miljard inwoners, om al die monden te voeden moet er voldoende voedsel zijn. Afrika kan hierbij een grote rol spelen. 80 procent van alle braakliggende landbouwgrond in de wereld ligt in Afrika. Vooral in Soedan, Congo en Angola is nog veel winst te boeken met het verbeteren van de landbouwproductie.