Algemeen beeld Miljoenennota
- Naar een compacte en meer doelmatige (krachtige) overheid;
- Meer ruimte voor krachtige private sector - focus op sterk bedrijfsleven;
- Internationale concurrentiepositie van Nederland is goed. Om deze positie te behouden zijn een beheerste loonontwikkeling, innovatie en productiviteit van belang;
- N’land moet concurrerend blijven in een veranderende wereld. Opkomende economieen (China, India en Brazilie) bieden kansen: nieuwe afzetmarkten & investerings-mogelijkheden;
- Afbouw van de schulden – overheidsfinanciën op orde brengen;
- Prioriteiten: financiële stabiliteit, het weer gezond maken van de overheidsfinanciën en het versterken van het groeivermogen van de economie;
- Inzet Europa: stabiliteit herstellen en duurzaam verankeren. Crisisbestrijding en crisispreventie.
Relevante passages tuinbouw / PT
Het kabinet legt de nadruk op bevordering van het groeivermogen door de economische structuur te versterken: een compacte, krachtige overheid, die geen onevenredig beslag legt op de draagkracht van de marktsector, zonder overbodige bestuurslagen, onnodige regels en ondoelmatige subsidies.- Uitgangspunt: overheid stuurt niet met regels en subsidies, maar nodigt ondernemers en onderzoekers uit om voorstellen te doen om Nederlandse groeivermogen versterken.
- Door meer ruimte te scheppen voor privaat initiatief, wil het kabinet het groeivermogen van de economie versterken. Minder regels, minder administratieve drukte en een soepeler ruimtelijk ordeningsbeleid helpen de private sector kansen te pakken. Het kabinet streeft naar 10 procent administratieve lastenreductie tot en met 2012 en in de periode daarna 5 procent per jaar.
- Kwaliteit van het onderwijs moet omhoog: betere aansluiting onderwijs op de arbeidsmarkt.
- Het kabinet wil de kracht van het bedrijfsleven verder benutten door gebruik te maken van de expertise van bedrijven en door bedrijven beter te ondersteunen met een nieuw bedrijfslevenbeleid. In 9 topsectoren hebben bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid een samenhangende actieagenda ontwikkeld met acties op de volle breedte van het overheidsbeleid; van buitenlandbeleid tot infrastructuur en van regeldruk tot onderwijs en onderzoek.
- Onderzoek en innovatie leveren een belangrijke bijdrage aan de concurrentiekracht. Universiteiten en kennisinstellingen voeren op veel gebieden excellent onderzoek uit. De toepassing van dit onderzoek door het bedrijfsleven blijft achter in vergelijking tot andere landen. In de topsectoren worden de actieagenda’s uitgewerkt tot innovatiecontracten, waarin de betrokken partijen aangeven hoe ze hun onderzoeksinspanningen beter op elkaar laten aansluiten.
- Bedrijven investeren uit zichzelf minder in innovatie dan maatschappelijk gezien optimaal is. Daarom stimuleert het kabinet bedrijven om op zo effectief mogelijke wijze om te investeren in Research & Development (R&D). Het kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor een nieuwe fiscale aftrek voor R&D, zodat het fiscaal aantrekkelijker wordt om te investeren in innovatie.
- De WBSO (speur- en ontwikkelingswerk) wordt met 14 miljoen uitgebreid tot 800 miljoen euro.
- De afvalstoffenbelasting en grondwaterbelasting worden in 2012 afgeschaft.
- Infrastructuur: investeringen op de plekken waar de files het langst en treinen het volst zijn (meer details in Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte).
- Wijzigingen in Belastingstelsel staan ook in teken van versterken concurrentiekracht: in de inkomstenbelastingen wordt de zelfstandigenaftrek omgevormd naar een vast bedrag, zodat ondernemers makkelijker kunnen doorgroeien. De grondslag van de vennootschapsbelasting wordt verbreed en in de fiscale agenda wordt voorgesteld om de mogelijkheden van om een winstbox voor ondernemingen in de inkomstenbelasting en een verschuiving van belastingen op arbeid naar belastingen op consumptie te verkennen.
- Een compacte en doelmatige overheid betekent kritisch nadenken over wat je als overheid nog wel doet en wat niet meer. Het kabinet heeft besloten het aantal ministeries te verminderen en het ambtenarenbestand fors af te slanken. Daarnaast zijn de ambtenarensalarissen voor twee jaar bevroren. Het kabinet stelt bovendien voor het aantal leden van de Eerste en Tweede Kamer te verminderen en komt met voorstellen om het aantal bestuurders bij de gemeenten, provincies en waterschappen te verlagen. Tot slot zijn ook medeoverheden van plan om het aantal ambtenaren fors te verminderen.
- De komende jaren worden er meer taken gedelegeerd naar provincies, gemeenten en waterschappen. Overheid beperkt zicht tot kerntaken.
- Per 2013 worden de taken van de Kamers van Koophandel (KvK) ondergebracht in Ondernemerspleinen waar ondernemers voor dienstverlening vanuit de overheid terecht kunnen. Hierbij worden de heffingen van de KvK’s vervangen door begrotingsfinanciering. Deze maatregel leidt tot lastenverlichting bij ondernemers
- De uitgaven voor MEP (Milieukwaliteit Energieproductie) loopt vanaf 2012 af, omdat de bestaande MEP-beschikkingen aflopen. Uitgaven aan SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie) welke omgevormd wordt tot een SDE+-regeling lopen op.
- Het Fonds Economische Structuurversterking (FES) wordt opgeheven. De belegde ruimte in het FES van middelen op het gebied van Verkeer en Vervoer, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Duurzaamheid en Kennis/ Innovatie worden overgeheveld naar het Infrastructuurfonds respectievelijk de departementale begrotingen.
- Voor het programma Pieken in de Delta waarbij bedrijven, kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden subsidie kunnen krijgen bij projecten voor ontwikkeling en toepassing van hoogwaardige kennis, wordt in 2011 eenmalig 19,7 mln. toegevoegd aan het Provinciefonds. Deze middelen zijn afkomstig van de begroting van EL&I.
- Ondernemersklimaat Ontwikkelingslanden: conform de Focusbrief Ontwikkelingssamenwerking inzet op intensivering van private sectorontwikkeling en voedselzekerheid. De keuze voor deze prioritaire thema’s weerspiegelt de verschuiving van sociale naar economische sectoren. Deelterreinen waar intensivering op relatief korte termijn en met inzet van Nederlandse kennis en kunde resultaten kan bieden zijn: uitbreiding van publiek private partnerschappen, zoals het Initiatief Duurzame Handel, financiële sectorontwikkeling (verzekeringen, sparen), onderzoek en innovatie op het gebied van landbouw en voedselzekerheid etc.
Overheidsfinancien 2012
In 2012 komt het begrotingstekort uit op 17,8 miljard euro (uitgedrukt in een percentage van de economie is dit 2,9 procent bbp). De totale uitgaven bedragen in 2012 naar verwachting 245,3 miljard euro. De totale inkomsten worden voor 2012 geraamd op 231,9 miljard euro, Behalve de centrale overheid, hebben ook de lokale overheden een tekort op de begroting. Het tekort van de lokale overheden wordt voor 2012 geraamd op 4,4 miljard euro.Het kabinet wil de overheidsfinanciën vooral verbeteren door het terugdringen van de overheidsuitgaven. Aan de uitgavenzijde van de begroting neemt het kabinet daarom maatregelen die zorgen voor een netto besparing, oplopend tot 17,8 miljard euro in 2015.
In de 18 Miljard Monitor, die tegelijker met de Miljoenennota is gepresenteerd, wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken van de bezuinigingen en intensiveringen uit het regeerakkoord. Per maatregel wordt aangegeven of de implementatie gerealiseerd is, op schema ligt, vertraagd is of een alternatieve invulling kent. Daarnaast wordt in de 18 Miljard Monitor ingegaan op maatregelen die het kabinet nog extra neemt om de uitgaven- en lastenontwikkeling binnen de budgettaire kaders te houden.
Glastuinbouw
- Onder het kopje Energiebelasting (5.3.3 - belastinguitgaven) is het verlaagde tarief glastuinbouw opgenomen tot en met 2016. Ook de sierteelt (omzetbelasting verlaagd tarief) is t/m 2016 opgenomen (5.3.3. – belastinguitgaven).
- Daling van de uitgaven onder meer in verband met het teruglopen van de uitgaven in het kader van de glastuinbouwregelingen Marktintroductie Energie Innovatie (MEI), Investeringsregeling Energie (IRE) en het programma Luchtkwaliteit en het aflopen (2014) van de vergoedingsregeling verruiming VAMIL en de regeling Tegemoetkoming premie brede weersverzekering.
Reactie EL&I:
Het kabinet bezuinigt niet op de glastuinbouwregelingen MEI en IRE. Volgens EL&I is de passage hierover in de Miljoenennota onjuist. Er komt juist iets meer geld beschikbaar, aldus EL&I. Het gaat om een budget van 11,5 miljoen euro voor de MEI (in 2011: 10,3) en 3,5 miljoen voor de IRE (in 2011: 2,1). Volgens het ministerie zal de verkeerde vermelding in de Miljoenennota worden aangepast.Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl