Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Succesvol met Palermo RZ in kleine maar interessante markt

Paprikateler Ronald Ton uit Naaldwijk gooide het 5 jaar geleden over een andere boeg. Met de teelt van zoete puntpaprika besloot hij zich voortaan op een nichemarkt te gaan richten. Vanaf het begin gebruikt hij daarvoor het ras Palermo RZ. "Het is een ras met een gebruiksaanwijzing, maar ik zou ook geen ander willen hebben."



De ‘zoete punts’ van Mts Ton-van der Maarel worden via telersvereniging BestofFour afgezet via Quality Queen en gaan voornamelijk naar Engeland. Daar vragen supermarkten om rechte vruchten van minimaal 18 centimeter lang en 90 gram zwaar. En uiteraard een goede kwaliteit. “De uitdaging bij dit product is een zo hoog mogelijk percentage klasse I te oogsten. Er ontstaat heel snel ‘een vormpje’. De kunst is dan ook om een gelijkmatige zetting te hebben, door snel op de weersomstandigheden in te spelen. Dat gaat de laatste jaren steeds beter. Wel gaan we eens in de 3 weken langs het gewas om de klasse II er alvast af te halen. Dat scheelt weer energie voor de plant.”

Extra arbeid

De extra rondjes klasse II oogsten zijn nog maar één van de voorbeelden van de extra arbeid die het zoete punttype vraagt, weet Ton. “De stengeldichtheid zit op 9,6 per m2 en doordat de vruchten zo makkelijk beschadigen, vraagt het oogsten en verpakken om een heel voorzichtige werkwijze. Bij elkaar schat ik dat de arbeid zo’n 50 procent hoger ligt."

Over het ras Palermo heeft de teler echter weinig te klagen. "De teelt van dit ras heb ik steeds beter in de vingers en door de brixwaarde van 10 en zijn typerende ‘bite’ heeft hij een hele lekkere smaak. Het enige nadeel is dat hij wat traag doorkleurt, al is het voordeel daarvan dat ik nog nooit een kopscheurtje heb gezien.
Net als neusrot trouwens, daar is hij ook sterk op."

Groeimogelijkheden

Het bedrijf teelt het product nu op 13.000 m2 en dat areaal ziet de teler op korte termijn nog niet zo snel groeien. "Het is een relatief duur product, waardoor
de verkoop nog niet hard stijgt. Je kunt het ook alleen gaan telen als je er van tevoren al een markt voor hebt." Voor de lange termijn is Ton er echter van overtuigd dat er nog rek zit in de zoete puntpaprika. “Er is nog altijd veel onbekendheid over het product. Veel consumenten verwachten op basis van het uiterlijk een hete peper en zijn positief verrast over de smaak. Bovendien is er binnen het product nog verdere innovatie mogelijk. Op dit moment is mijn afnemer bijvoorbeeld heel geïnteresseerd in een verpakking met een gele en oranje variant erbij. We hopen dat ook hiervoor in de toekomst de juiste rassen op de markt komen."

Bron: Seeds & Services Paprika, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: