Duurzame oplossing voor watergebruik glastuinders en telers

Tuinders en telers pompen jaarlijks veel zout water de grond in, het zogenaamde brijn. De provincie Zuid-Holland wil deze brijnlozingen beëindigen. Op korte termijn verandert er niets, maar na 2013 moet de sector overschakelen op betere en duurzame alternatieven.

Een goede gietwatervoorziening is essentieel voor de glastuinbouw en boomteelt. Jaarlijks worden er miljoenen liters water verbruikt door glastuinders, boomkwekers en pottelers. Veel bedrijven gebruiken naast regenwater ook brak grondwater, dat gezuiverd wordt tot zoet gietwater. Na deze zuivering blijft er zouter water over, het zogenaamde brijn. Dit brijn wordt geloosd in de bodem.

Het lozen van brijn in de bodem geeft problemen. De concentraties metalen in het brijn zijn hoger dan toegestaan. Bovendien kan het zoutere water zich vermengen met het grondwater. Daardoor wordt het grondwater steeds zouter en op termijn ongeschikt voor gietwater.

De provincie Zuid-Holland wil deze brijnlozingen beëindigen. Dat beleid geldt sinds 2006 en wordt nu strenger. De overheden gaan, in overleg met de LTO, een voorkeursvolgorde opstellen voor gebruik van gietwater. Die volgorde betekent dat er eerst betere manieren moeten worden gezocht om aan goed gietwater te komen, voordat er grondwater mag worden opgepompt.

De volgorde van watergebruik staat nog niet vast. De provincie laat daar onderzoek naar doen. Bovendien wil de provincie de mogelijkheid hebben om de voorkeursvolgorde per regio te bepalen. Bijvoorbeeld, lozing van brijn in zee kan in Westland een optie zijn, in Lansingerland of Boskoop niet.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven