Duurzame innovatieprojecten tuinbouw krijgen 1 miljoen van Rabobank

Vijf duurzame innovatieprojecten in de tuinbouw kregen deze week tezamen 1 miljoen euro van Rabobank Westland. Voor initiatieven op gebied van aardwarmte werd door de Rabobank in een eerder stadium al 1 miljoen beschikbaar gesteld.
Rabobank Westland keert 2 miljoen uit

Het is nog niet bekend wie gebruik gaan maken van het bedrag dat Rabobank Westland voor aardwarmteprojecten opzij heeft gezet. Gesprekken met partijen die tenders indienden zijn namelijk nog niet afgerond. Voor deze partijen ligt nog eens 1 miljoen in het verschiet vanuit de gemeente Westland.

Het geld dat Rabobank Westland ‘uitkeerde’ komt vanuit het zogenoemde DIT-initiatief. De bank besloot eind 2008 om uit de winst geld te reserveren voor Duurzame Innovaties in de Tuinbouw, vandaar de naam van het initiatief. De komende jaren zal 10 miljoen gereserveerd worden. Dit jaar konden ondernemers voor het eerst hun projectvoorstellen indienen.

Vijf initiatieven

Naast geld voor aardwarmte was er een bijdrage voor de volgende vijf intiatieven:

- Een pilotproject van Bode Project- en ingenieursbureau voor een productiekas met een daglichtinstallatie en duurzame warmtekrachtinstallatie. De daglichtinstallatie bestaat uit fresnellenzen in het glasdek van de kas, die het zonlicht concentreren naar een brandlijn. Zodoende is energie te winnen.

- Het zogenoemde Schotelsysteem van Metazet Zwethove, een totaal nieuw logistiek systeem voor de grootschalige tuinbouw. Over 2 à 3 jaar moet het voor Metazet commercieel rendabel zijn.

- Het concept Dry Hydroponics van Cultivation Systems dat is gebaseerd op waterteelt. Zogeheten kortcyclische gewassen drijven en groeien op grote waterpartijen met behulp van speciale planthouders.

- Verduurzaming van de kasteelt van Stichting PuraNatura. De stichting is gericht op 100% biologische en residuvrije teelt en is al 5 jaar actief met teelttechnisch onderzoek, marktonderzoek en praktijkonderzoek.

- Een project van Van der Valk Systemen dat neerkomt op het plaatsen van een stevig buitenschermsysteem op de kassen, met op de cassettes ervan zonnepanelen. Ter Laak Orchideeën in Wateringen is de eerste gebruiker van dit systeem.

Bron: Vakbladvoordebloemisterij.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven