Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Derde seizoen LED-onderzoek goed van start bij Demokwekerij Westland

In week 41 is het 3e seizoen van het LED-onderzoek voorspoedig gestart bij Demokwekerij Westland. Het onderzoek is geïnitieerd door TTO ( Tuinbouw Techniek Ontwikkeling). Na 8 weken is de 8e tros in bloei en zijn de eerste vruchten geoogst. Uit onderzoeken van voorgaande jaren is gebleken dat door een te koude kop de ontwikkelingssnelheid van het gewas achterbleef. Het onderzoek in 2010-2011 richt zich daarom met name op het verfijnen van het warmte vraagstuk. Daarnaast zal dit teeltseizoen uitsluitsel moeten geven of op termijn LED-belichting economisch rendabel ingezet kan worden.

Ten behoeve van het onderzoek worden twee LED-afdelingen vergeleken met een Son-T-afdeling, waarbij het lichtniveau 145 µmol is. In de eerste LED-afdeling wordt de kop van het gewas in koudere periodes op temperatuur gehouden door infraroodstraling. De infraroodinstallatie kan hierbij in 3 stappen geregeld kan worden, waarbij de maximale hoeveelheid hetzelfde is als bij het aandeel van een Son-T-lamp.

In de tweede LED-afdeling wordt de warmte niet door middel van straling, maar door convectie (buiswarmte) ingebracht. Er zijn per gewasrij twee groeibuizen aangebracht, één bedoeld om de kop van het gewas op temperatuur te houden en één voor de vrucht. Daarnaast wordt eveneens een luchtbehandelingskast ingezet om de laagwaardige warmte te benutten die afkomstig is van de LED-installatie.

Teeltmanager Ary de Jong van Demokwekerij Westland is tevreden over de start van het onderzoek, de Son-T-afdeling toont het gewas zoals telers dit kennen en vormt een goede uitdaging voor de LED-afdelingen. De LED-afdeling waarbij infrarood warmte wordt toe gevoegd aan het gewas staat er vrijwel vergelijkbaar op als de Son-T afdeling. De hoeveelheid stralingswarmte die wordt in gebracht, wordt bepaald door de ontwikkelingssnelheid van het gewas en is momenteel lager dan in de Son-T.

In de LED-afdeling waarbij gebruik maakt wordt van een groeibuis en een luchtbehandelingskast is er sprake van een ander klimaat en een andere wijze van sturen. Het uitgangspunt is dat de ontwikkelingssnelheid van de plant op peil wordt gehouden met de groeibuis. Door temperaturen tussen de 35 en 40 graden kan een vegetatieve of juist generatieve stand gewas gekregen worden. Na enkele weken van de teelt is de luchtbehandelingskast ingezet om de laagwaardige restwarmte van de LED te gebruiken. De strategie hierbij is dat het buisrail net alleen nog aanvullend wordt gebruikt.

Het LED -onderzoek wordt gefinancierd door Productschap Tuinbouw , Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en TTO (Tuinbouw Techniek Ontwikkeling). De LED-lampen zijn beschikbaar gesteld door Lemnis Lighting. Proeftuin Zwaagdijk, Tice Agro en Demokwekerij Westland voeren het onderzoek uit, dat gecoördineerd wordt door Inno -Agro. Drie tomatentelers geven wekelijks advies aan het onderzoek. Uiteraard houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Kijk voor meer informatie op www.demokwekerij.nl.
Publicatiedatum: