Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen grote verschuivingen auberginerassen

Seizoen 2011 is opnieuw een jaar geworden zonder grote verschuivingen, wat rassen betreft. Het areaal met hoofdras Jaylo RZ schommelt al 3 jaar rond de 60 hectare, goed voor meer dan de helft van aubergine telend Nederland en België. Nieuwkomer Adore RZ is aangeplant op 2 bedrijven. Gabriella RZ heeft de hoge verwachtingen in 2010 niet waar kunnen maken, maar is nog niet van de markt verdwenen. En Beyonce RZ zal in 2011 nogmaals beproefd worden, op grotere schaal. Verder zal 2011 het jaar moeten worden van onderstam 61-074 RZ, die na succesvolle proeven nu in 3 kassen aangeplant wordt.

Teelttip voor de start

Bij perliet substraatmatten moet er tijdens de start wat frequenter water worden gegeven dan bij steenwol. Overdag moet je de eerste paar dagen na het planten zeker elk uur terug komen, zodat de wortels goed het substraat in kunnen groeien. Als de verwarmingsbuizen door de warmtevraag bij koud weer boven de 55 graden zijn, of het vocht onder de 60%, dan is elke 45 minuten druppelen nog beter. Op het moment dat de plant ingeworteld staat, kan de druppelfrequentie weer terug geschroefd worden naar 1 keer per 1,5 of 2 uur. 's Nachts is het geven van meer dan 1 beurt water eigenlijk niet nodig. Zonder instraling en bij gesloten scherm(en) vindt immers weinig verdamping en weinig wortel groei plaats.

Bij steenwol hoeft bij de start maar de helft van het aantal beurten gegeven te worden dan wat bij perliet gebruikelijk is. Aandachtspunt bij steenwol is dat de mattemperatuur niet lager dan 19 ºC is, (20-21 ºC nastreven) anders groeien de wortels niet goed en kunnen er bodemschimmels gaan groeien zoals Pythium. Voor de zekerheid (en voor meer snelheid in de plant) kiezen telers met steenwol er soms voor om de eerste 2 weken na het planten een wat hogere etmaaltemperatuur (dag/nacht 22 ºC) in te stellen. Bij steenwol wordt er 's nachts sowieso geen water gegeven.


Voor beide substraatsoorten geldt dat een hogere EC een sterker gewas maakt. Bij intensief gebruik van een scherm dat weinig vocht doorlaat is een druppel EC van 4.0 mS aan te raden en bij minder intensief schermen met een geweven doek is 3,5 mS voldoende. Water komt de plant de eerste weken niet tekort, en dat is te zien aan de blonde kopjes van de planten. Het is niet erg als we naar een mat EC van 5,0 mS toegaan. Dit zal juist een robuuste plant met sterke celstructuur geven.

Glazigheid in het blad is bij een aantal telers een jaarlijks terugkerend fenomeen bij het planten. Zit er te weinig droge stof in de plant (zwakke cellen), is het klimaat te inactief, is de worteldruk te hoog geweest, of staat de maximumbuis juist te hoog ingesteld? Het lijkt weleens een combinatie van factoren te zijn, maar de te hoge maximumbuis komen we de laatste jaren in ieder geval niet zo snel meer tegen. Wellicht ook een interessant onderwerp om eens samen met uw plantenkweker tegen het licht te houden. Want zijn er daar bijvoorbeeld nog mogelijkheden met EC of water gehalte in de pot tijdens transport, of heeft het vochtdeficit of snelheid bij de opkweek effect hierop? Een simpel voorbeeldje van: 'Samen komen we verder', is natuurlijk het afstemmen van planttransport; waarbij de plantenkarren na het afleveren zo snel mogelijk uitgepakt worden, om activiteit te creëren. 1 uur te lang in het plastic, kan al resulteren in veel glazigheid.

Bij een plant die ouder is dan 2 weken zien we dat er op steenwol bijna geen water meer gegeven wordt; en we slaan soms zelfs een dag over. Als de wortels goed door de mat verspreid zijn, en de koppen blijven blond, dan mogen we dit accepteren. Belangrijk is wel dat u tijdig een mat- of drainmonster neemt, zodat u erop toeziet dat er geen mineralen tekorten ontstaan.

Ingestelde dag/nacht temperatuur is bij een dergelijke plant meestal 20/19 graden.

Bron: Nieuwsbrief Aubergine, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: