"Bedrijven vertegenwoordigen groot deel totale productiewaarde"

NMa vermoedt een kartel in de paprikasector

Tholen - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vermoedt een kartel in de paprikasector. Na onderzoek heeft de toezichthouder rapporten opgemaakt (over de periode 2006-2009) tegen een aantal bedrijven in deze sector. De totale productiewaarde van paprika’s in Nederland was in 2008 bijna 400 miljoen euro. Hiervan vertegenwoordigen de bedrijven waartegen rapport is opgemaakt een groot aandeel. Of de NMa bij andere producten geen ongeoorloofde afspraken heeft aangetroffen, wil de woordvoerder niet zeggen.

Naar aanleiding van het rapport kan een onderneming of persoon zich zowel schriftelijk als mondeling (tijdens een hoorzitting) verdedigen. Na de betrokken partijen gehoord te hebben, beslist de NMa of de vermoede overtreding kan worden vastgesteld, en zo ja welke sanctie wordt opgelegd aan de betrokken ondernemingen en of natuurlijke personen.

Voor ondernemingen kunnen die sancties oplopen tot maximaal tien procent van de wereldwijde omzet en voor natuurlijke personen geldt een maximum van 450.000 euro. "Daarop kunnen de bedrijven weer beroep aantekenen, dus al met al kan dit nog wel een paar maanden duren", zegt een woordvoerder. Op 29 juli vorig jaar viel de NMa bij acht binnen, die actief zijn in het vermarkten van groenten en fruit. Daarnaast vroeg de kartelwaakhond aan een aantal ondernemingen in de sector om nadere inlichtingen. Bij de invallen in de bedrijven werden 65 medewerkers ingezet.

De woordvoerders van The Greenery en Versdirect.nl konden gisteren melden niet bij de bedrijven te horen waartegen rapport was opgemaakt. Ook ZON, die genoemd wordt als klokkenluider, heeft geen rapport ontvangen.

Willem Baljeu (Frugi Venta) had gisteren niet de informatie paraat tegen welke partijen rapport was opgemaakt. "Ik weet niet of dit aparte telers zijn, afzetorganisaties of handelshuizen. Wanneer dit het laatste betreft, zullen wij contact met ze opnemen over de mogelijk te nemen juridische stappen."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven