Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Milieuvriendelijke discotomaten

Disco voor tomaten in het Bleiswijkse Improvement Centre. Tomaten worden hier niet alleen beschenen met traditioneel SON-T licht, maar ook met rode en blauwe LED-verlichting. Hoe meer licht, hoe beter de tomaten groeien; in de winter erg handig voor de glastuinbouw. De traditionele SON-T verlichting zorgt weliswaar voor snelle groei van tomaten, maar zendt veel warmte uit waardoor kassen een overschot aan warmte hebben dat via het dakraam verloren gaat. LED-verlichting is energiezuiniger maar geeft zo weinig warmte af dat een kas met alleen maar LED-verlichting weer bijverwarmd moet worden.



In Bleiswijk testen ze daarom een energievoordelige combinatie van rode en blauwe LED-verlichting met SON-T licht op tomaten. SON-T lampen dienen hier niet alleen als lichtbron maar ook als verwarmingselement. Het Improvement Centre biedt ook een thuis aan andere groente: ‘Op m’n negentiende ben ik begonnen in de paprika’s, nu ben ik directeur van het Improvement Centre,’ vertelt Marc Grootscholten.

‘Verschillende partijen kunnen hier een kas huren en op grote schaal teeltprocessen voor glastuinbouw uittesten.’ De testkas in het Improvement Centre is volledig gehuld in een paarse gloed en wekt de indruk van een discotheek. Toch is het niet de hele nacht feest. Grootscholten: ‘Tomaten hebben ook nachtrust nodig net als jij en ik. Als ze ‘slapen’ sturen ze de overdag geproduceerde suikers naar hun vruchten toe. Daarom doen we zes uur per nacht het licht uit.’

Klik hier voor de uitzending van 'De Kracht van het Licht'
Publicatiedatum: