Boeiende discussies over Het Nieuwe Telen tijdens mini-symposium

De glastuinbouw maakt langzaam maar zeker stapjes in de richting van Het Nieuwe Telen. Dat concludeerde Aat Dijkshoorn, projectmanager Energie bij het Productschap Tuinbouw tijdens de afsluiting van een mini-symposium over Het Nieuwe Telen vorige week in Zoetermeer. Zo’n vijftig telers, onderzoekers en toeleveranciers gingen met elkaar in gesprek tijdens vijf workshops over de mogelijkheden en de beperkingen van deze nieuwe teeltstrategie.

Bij Het Nieuwe Telen speelt het optimaliseren van het kasklimaat een centrale rol. Met veel minder energie kan een teler zo een minimaal gelijke productie met een mogelijk betere kwaliteit realiseren. Vochtbeheersing, temperatuur en CO2-concentratie zijn daarbij de bepalende factoren. In experimenten en in de praktijk is gezocht naar de grenzen van de mogelijkheden van zowel het gewas als van de apparatuur. De afgelopen twee jaar hebben telers, onderzoekers en toeleveranciers gewerkt aan de verdere ontwikkeling van deze strategie. Vorige week kwamen betrokkenen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen.

Voortschrijdend inzicht

Bij Het Nieuwe Telen gaan de ramen minder vaak en minder ver open dan in de gangbare teelt. De temperatuur in de kas loopt daardoor op en de vochtbeheersing vraagt om een nieuwe benadering. Een voordeel van minder ventileren is dat het CO2-verlies kleiner is. Het is daardoor mogelijk om minder CO2 te doseren dan nu gebruikelijk, zonder dat dit ten koste gaat van de productie, aldus één van de inleiders.

Vochtbeheersing en temperatuur vragen bij Het Nieuwe Telen nog wel veel studie. "We moeten de tijd nemen om te leren werken met de nieuwe technieken, zoals buitenluchtaanzuiging en slurven,” aldus Matthijs Beelen van LTO Groeiservice. Hij vatte daarmee de kern samen van discussies over het nut van droge buitenlucht aanzuiging voor het microklimaat. “We hebben te maken met voortschrijdend inzicht, ook als het gaat om het inzetten van de juiste apparatuur."

Naar verwachting gaan sensoren in de toekomst een steeds belangrijker rol spelen in de kas. Door veel beter te meten en hierop met de regeling in te spelen kan zonder grote investeringen met de kennis van HNT energie worden bespaard. Het programma Kas als Energiebron introduceerde eind 2009 het concept Het Nieuwe Telen. Het uitgangspunt van deze benadering is dat de teeltomstandigheden in de kas beter op de behoeftes van het gewas kunnen worden afgestemd waarbij minder energie nodig is.

Voor meer informatie neemt u contact op met Aat Dijkshoorn, telefoonnummer 079 - 34 70 632 of e-mail a.dijkshoorn@tuinbouw.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven