Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carlos en Dieter Ghekiere:

"Slasoortjes telen voor snijderijen geeft zekerheid"

In het familiebedrijf van Carlos en Dieter Ghekiere is al 25 jaar lang een belangrijke rol weggelegd voor sla. Drie jaar geleden zetten vader en zoon een belangrijke stap. In verband met de slechte prijsvorming kozen ze er voor voortaan te gaan leveren aan twee vaste snijderijen, zodat ze nu een vaste prijs krijgen. "We gaan nu voor volume."



Op het bedrijf in Gits werden dit jaar ijsbergsla, rode eik, groene eik en Batavia geteeld. Via de REO veiling werd alles afgezet aan de Franse snijderijen Les Crudettes en Fruidor. "De belangrijkste eis voor hen is dat we een gezond product leveren. Verder krijgen we betaald per gewicht, daarom geldt voor ons: hoe groter het volume, hoe beter", legt Carlos uit. "We kiezen dan ook voor een vrij ruime plantdichtheid, om een grotere krop te kunnen oogsten. Toch zijn veel producteisen gelijk aan die voor de verse markt. Zo moeten ook wij aan de steeds hogere residu-eisen voldoen. Gelukkig liggen de resistenties bij de rassen van Rijk Zwaan op een goed niveau."

Uitdagingen

De eerste twee plantingen bij Ghekiere gaan onder acryldoek, wat betekent dat er vanaf de derde week van maart geplant kan worden. Bij de start wordt er elke week geplant en bij de laatste plantingen wordt dat versneld tot twee keer in de week. "De rode eik en de ijsbergsla planten we meestal bij elkaar, omdat die qua groeidagen het dichtst bij elkaar zitten", legt Carlos uit. Al die verschillende soortjes maken het dan ook niet makkelijk. "Wanneer onze afnemer veel product vraagt, is het bijvoorbeeld ook wel eens nodig te oogsten op een moment dat voor de krop niet ideaal is. Maar dat hoort erbij. Zo’n vaste afnemer geeft wel de zekerheid van een vaste prijs, daar doen we het voor."

Een extra uitdaging dit seizoen was de hevige regenval in augustus en september. "Waar we vorig jaar nog ijsbergsla van 800 gram konden oogsten, lag het gewicht nu soms maar op 300 gram. We hebben wel extra bijbemest. Twee keer 300 kilo per hectare kalknitraat met schoffelen, in plaats van normaal 1 keer per teelt.” Hoewel het oogstpercentage in de regenperiode wel wat lager lag, zijn vader en zoon
goed te spreken over de kwaliteit van hun rassen. "We gaan weliswaar voor een grote omvang, maar nemen niet het risico dat de kwaliteit er onder lijdt. Als ze te zwaar worden krijg je kans op wegrotting."



Geschikte rassen

Ook de rassenkeuze bij Ghekiere is aangepast aan de afnemer. Zo switchte het bedrijf drie jaar geleden naar ijsbergslaras Silvinas RZ. “Hoewel er gedurende het jaar veel verschil in zit, kunnen we die gemiddeld op 700 tot 750 gram oogsten. Extra voordelen van dit ras zijn dat hij minder last heeft van bolrot en dat de naden niet springen. Wel hebben we ondervonden dat je als uiterste plantdatum 10 augustus zou moeten aanhouden."
 
Bij rode eik was het dit seizoen nog even zoeken. Na de eerste planting Prunaï RZ werd in eerste instantie overgeschakeld naar Rouxaï RZ. "We hebben echter gemerkt dat dit ras meer bij de verse markt past. Hij heeft een mooie kleur, maar maakt minder omvang. Vanaf de derde planting zijn we dan ook weer terug bij Prunaï. Die heeft, afhankelijk van het weer, een oogstgewicht tussen de 400 en 600 gram en is tot en met de laatste planting op 20 augustus goed bevallen."

Voor groene eik is Kitare RZ al lange tijd onovertroffen, ook bij Ghekiere. "Bij vroegere rassen ontstond wel eens een beetje ‘smul’ tussen de bladeren, daar heeft dit ras nooit last van. En ook het gewicht is goed.” Dat laatste geldt ook voor batavia Imagination RZ, een ras dat ze nu al drie jaar telen. "Ook die bevalt prima. Voor elk type hebben we nu dan ook een passend ras gevonden."

Bron: Seeds & Service Vollegrondssla, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: