Komkommerteelt met 70% minder energie

In de Venlow Energy Kas op het Innovatie en Democentrum (IDC) in Bleiswijk is in een herfstteelt van komkommer een productie gehaald van 21 kilo (53 komkommers) met 3,2 m3 gas. Dit betekent een besparing van zo’n 70% ten opzichte van een traditionele teelt. Het project wordt uitgevoerd in het kader van Kas als Energiebron en valt binnen het budget dat beschikbaar is voor het Productschap Tuinbouw en het ministerie van EL & I (voorheen LNV) financieren het onderzoek.

De Venlow Energy Kas op het IDC heeft de FlowDeckKas vervangen. De kas is gedekt met een nieuw type isolatieglas. Het kasdek bestaat uit twee lagen glas waar van buiten naar binnen doorlopen, per kant een AR-, NIR- AR- en een AR-coating op het basisglas is aangebracht. Het glas is drie millimeter dik en gehard zodat er grote glasmaten (3,21 x 1,5 meter) kunnen worden gebruikt. Dankzij de betere isolatie en de grote hoeveelheid licht in de kas kan op het gebruik van aardgas worden bespaard zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de productie.

Op 5 augustus is in deze kas een herfstteelt met komkommer gestart en 15 november ging het gewas de kas uit. Het betrof een hogedraad teelt, er is geen gebruik gemaakt van een minimumbuis en er vond buitenluchtaanzuiging plaats via een Regain-unit. Wageningen UR Glastuinbouw heeft metingen gedaan aan het gewas, het kasklimaat en het energieverbruik. De Venlow Energy Kas is een initiatief van Scheuten Glass, Maurice Kassenbouw, Boal systems en Climeco engineering.

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven