Inbreng van een TBS-pand in een B.V. nog dit jaar regelen

In 2010 is het mogelijk om een pand dat u verhuurt aan uw eigen BV zonder belastingheffing in te brengen in uw BV. Door gebruik te maken van deze zogeheten geruisloze inbreng kunt u mogelijk profiteren van zowel een tariefsvoordeel als een uitstelmogelijkheid van inkomstenbelasting. In 2011 verdwijnt deze regeling weer uit de wet, zodat het nu tijd is om actie te ondernemen als u gebruik wilt maken van deze faciliteit.

Als u gebruik maakt van de faciliteit hoeft u bij inbreng van de onroerende zaak geen overdrachtsbelasting te betalen en hoeft u –indien het pand meer waard is dan waarvoor het bij u op de balans staat- niet over de boekwinst af te rekenen. Uw BV neemt de boekwaarde van het pand over. Er hoeft pas belasting te worden betaald zodra uw BV het pand verkoopt.

De faciliteit ziet op alle onroerende zaken, ook (onbebouwde) gronden. De keuze voor inbreng kan per onroerende zaak worden gemaakt. Indien u meerdere panden aan uw eigen BV verhuurt, kunt u voor elk van deze panden afzonderlijk de keuze maken of u dit pand wilt inbrengen in uw BV.

De wetgever heeft aan de zogeheten 'geruisloze inbreng' van TBS-panden wel enkele voorwaarden verbonden. Zo mogen de aandelen in de BV gedurende een periode van drie jaar niet worden verkocht en moet de onroerende zaak gedurende dezelfde periode in het bezit blijven van de BV. Indien u in deze periode de aandelen of het pand toch verkoopt, wordt de faciliteit teruggenomen. Het kan in dat geval voorkomen dat u bij verkoop naast een heffing van inkomstenbelasting tevens tweemaal overdrachtsbelasting verschuldigd bent.

Inbreng van het pand is niet altijd aantrekkelijk. Zo is het van belang tegen welk tarief de ontvangen huur wordt belast. Ook zijn uw toekomstplannen van belang. Zowel ten aanzien van uw onderneming zelf, als ten aanzien van uw pand. Ook kan het een probleem zijn als het pand meerdere doeleinden heeft (deels privé, deels zakelijk). De faciliteit geldt namelijk alleen bij inbreng van een geheel pand.

Aangezien de regeling in 2011 weer uit de wet verdwijnt, dient u tijdig een beslissing te nemen. Vanzelfsprekend kunnen wij u begeleiden in het maken van de juiste keuze. U kunt in dit kader contact opnemen met Peter Langendoen van BDO Westland (0174-63 88 88).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven