Tomatenteler Piet van der Wel:

"We telen hoogwaardige smaaktomaten"

Ondanks onze grote affiniteit voor de tuinbouw zijn er de afgelopen jaren opvallend weinig tuinders in de rubriek Mensenwerk aan het woord geweest. Piet van der Wel is tomatentuinder op de Groeneweg in Naaldwijk. Een smaakvol verhaal van een gedreven Westlander in Het Hele Westland

Zijn opa startte vorige eeuw een gemengd bedrijf met groente, druiven, koeien en varkens. Zijn vader zette het bedrijf op de Groeneweg als tuinder voort en zo’n dertig jaar geleden kwam Piet van der Wel als firmant bij het bedrijf. “Ik was de enige zoon en ben direct na de middelbare school bij mijn vader gaan werken. Ik ben getrouwd met Truus Kuiper. We hebben twee kinderen. Een dochter (Yvonne) van 27, die is schoonheidspecialiste en een zoon (Pieter) van 25. Pieter is energiehandelaar en verzorgt de inkoop en verkoop van energie voor een aantal tuinbouwbedrijven in de Prominent Groep. Pieter is dus ook in de tuinbouw terecht gekomen. Ook al is dat dan niet als tuinder.”

Smaakvol

Tuinbouwbedrijf Piet van der Wel is onderdeel van de Prominent Groep. De laatste jaren teelt het bedrijf cocktailtomaten onder vier hectare glas. Met de cocktailtomaat wil Piet zich positief onderscheiden in de markt. “We telen een hoogwaardige smaaktomaat. Tien tomaten van 35-40 gram aan een tros. In 2010 zijn we samen met vijftien aangesloten bedrijven in de Prominent Groep verantwoordelijk voor de teelt van 82 hectare cocktailtomaten. De overige telers in de groep telen met name grove tomaten. De prijzen voor de grove tomaten waren dit jaar beter dan de cocktailtomaat. Volgend jaar worden er daarom minder cocktailtomaten geteeld omdat er altijd wel een aantal telers overgaat omdat zij denken dat zij dan een betere prijs voor hun product krijgen. Wellicht krijgen we daardoor een betere prijs voor de cocktailtomaat, want dat is zeker nodig. Als Prominent Groep doen we bijna alles gezamenlijk. De verkoop doet Prominent via Corforta Verkoop b.v. De verkopers verkopen dagelijks het product van de Prominent-telers. Coforta Verkoop is onderdeel van Coöperatie Coforta, voorheen The Greenery. Samen met de retail organiseren zij ook acties. Daardoor hebben we meer grip op de afzet en de prijsvorming.”

Duurzaam

De tuinbouw is volgens Piet soms een rare wereld. “Sommige kwekers verdienen meer aan het verkopen van elektriciteit dan aan hun producten. Het heeft soms niks meer met de tuinbouw te maken. We hebben samen met Prominent 2 wkk’s om elektriciteit op te wekken. Dat is het meest efficiënt. We wekken dus zelf elektriciteit op. Een gedeelte gebruiken we zelf en een gedeelte leveren we terug aan het net. Als tuinders wekken we duurzame energie op. Ik vind het daarom zeer vreemd dat er op de Maasvlakte nieuwe kolencentrales worden gebouwd, waar geen duurzame energie wordt opgewekt en we soms moeite hebben om de door ons duurzaam opgewekte energie te kunnen terugleveren. Daarnaast gebruiken we het koelwater van de wkk als verwarming in de kas en gebruiken we de CO2 voor de groei van de planten. Er wordt hier dus niets verspild. Dat zelfde geldt voor het gebruik van gietwater. We hebben 50.000 druppelaars in de kas om de planten van water te voorzien. Door het gebruik van substraat kunnen we het water en de voeding dat in het water zit, weer recirculeren. Dat is niet alleen kostenefficiënt maar ook beter voor het milieu. Voor de bestuiving van de tomaten maken we gebruik van zo’n veertig hommelvolken, die drie maanden in de kas leven. Kortom, duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel.”

Sport & Businessclub Naaldwijk

Business clubs zijn er in allerlei vormen: voor jong, oud, strak georganiseerd en losjes. Piet is lid van Sport & Businessclub Naaldwijk. “Sport & Businessclub Naaldwijk is 15 jaar geleden als vriendenclub opgericht door Martin Debets en Paul Thoen. Inmiddels hebben we een groep van 38 markante ondernemers. Jaarlijks vallen er wat af en komen er weer wat leden bij. We zijn begonnen met hardlopen. We komen twaalf keer per jaar bij elkaar en het is zowel sport als business. Daarnaast hebben we van tijd tot tijd de fun-avonden waar we altijd iets leuks op het programma hebben staan. Eenmaal per week ga ik met een groepje van ruim tien vrienden motorrijden. Ik heb zelf al vijftien jaar een opgepepte Harley Davidson. We zijn over het algemeen wel aardig voorzichtig. We gaan regelmatig toeren in Limburg, België of Duitsland. Waarschijnlijk gaan we volgend jaar naar Spanje. Naast de tijd die ik voor de club vrij maak, besteed ik graag tijd aan mijn vijver. In het verleden zwommen daar goudvissen en goudkarpers in. Nu heb ik zo’n twintig koikarpers. Dat zijn echt prachtige vissen.”

Toekomst

Piet van der Wel is nu 54. Hoe de toekomst er zakelijk uitziet weet hij nog niet. “Ik kijk wel wat er nog op mijn pad komt. Misschien word ik uitgekocht aan de andere kant bestaat er de mogelijkheid om wellicht nog uit te breiden. Voorlopig staat de teeltwisseling voor de deur. Over twee weken gaan de oude planten uit de kas en wordt de kas geheel gereinigd. Vervolgens worden de nieuwe planten voor het komend seizoen geplant. We hebben dus bijna jaarrond planten in de kas. Waarschijnlijk ga ik nog door tot mijn zestigste. Dan heb ik als tuinder ruim veertig jaar gewerkt en vind ik het welletjes. Zeker in de begin jaren werkte je als tuinder van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. En als sla-teler was je helemaal aan de beurt! Wat dat betreft is het nu duizend keer beter. Meestal beginnen we rond zeven uur en zijn we vijf uur klaar. Met een tuin van vier hectare is het bedrijf in die tijd goed te managen. Ik hoop dat ik over vijf jaar nog gezond ben, want ik zou graag nog wat van de wereld willen zien."

Bron: Het Hele Westland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven