Paprikateler Wim Gubbels start 3 januari met planten

"Bedrijfszekerheid is altijd de basis"

Paprikateler Wim Gubbels investeert ondanks het slechte economische tij in uitbreiding van zijn bedrijf en in Het Nieuwe Telen. Naast de tuin op tuinbouwgebied Siberië (Greenport Venlo, 5 hectare) verrijst een nieuwe kas die het bedrijfsoppervlak met 8 hectare vergroot. Voor de automatisering kiest Gubbels, net als de afgelopen dertig jaar, voor Priva.

"Alle seinen stonden op groen", zegt Wim Gubbels simpelweg over zijn besluit tot uitbreiding. "Mijn zoon zit al enige tijd in het bedrijf en die wil vooruit, net als ik. De benodigde grond hadden we al, logistiek zitten we gunstig, leveranciers doen momenteel scherpe aanbiedingen en de rente staat laag. En hoewel we twee moeilijke jaren achter de rug hebben, ben ik ervan overtuigd dat er uiteindelijk weer een stijgende lijn komt. Daar zijn we dan meteen helemaal klaar voor."
 

Sturen op behoefte gewas

Het bedrijf, ook de bestaande hectares, wordt voorzien van automatisering die past in de uitgangspunten van Het Nieuwe Telen. ‘Ik wil meer vat hebben op de relatieve vochtigheid en waar mogelijk het scherm langer gesloten kunnen houden’, aldus Wim Gubbels. ‘Dat is volgens mij dé manier om mijn kasklimaat beter onder controle te kunnen houden.’
 
Vandaar dat er in de kasgevel luchtbehandelingskasten komen die droge buitenlucht toevoeren. ‘Tegelijk wil ik meer kunnen sturen op de behoefte van het gewas’, vervolgt Gubbels. ‘Dat gaan we doen door veel meer sensoren te installeren dan voorheen, waaronder PAR-sensoren en planttemperatuurcamera’s. Dat er uiteindelijk ook nog een energiebesparing aan vast zit is prettig, maar niet het belangrijkst. We produceerden voorheen ook al energiezuinig.’
 

Niet ingewikkelder dan nodig

Om alles te faciliteren en te zijn voorbereid op toekomstige ontwikkelingen, krijgt de bestaande Priva Intégro procescomputer een upgrade naar Priva Connext met Priva Office Direct. De kas wordt voorzien van een glasvezelnetwerk waarlangs alle gekoppelde apparatuur wordt aangestuurd.
 
‘We werken al sinds 1981 met Priva. Eerst via dealer Agrimatic en bij dit project voor het eerst met Cogas Zuid. Op onze eerste vestiging in Baarlo staat uitsluitend Priva-apparatuur. Op Siberië ook zo veel mogelijk. Waarom? Simpel: omdat ik niet ingewikkelder wil doen dan nodig is. De procescomputer, de sensoren, de NutriJets voor de dosering van voedingsstoffen – ik kan erop vertrouwen dat ze doen wat ze moeten doen. "Bedrijfszekerheid is in onzekere economische tijden de basis van alles wat je als ondernemer doet."
 
De nieuwe kas is inmiddels glasdicht. Volgens planning wordt er op 3 januari 2011 begonnen met planten.

Ook een bedrijfszekere, toekomstgerichte oplossing voor uw kasklimaat? Neem contact op met Priva, Peter Duijkers 0174 522632.

Bron: Digitale Primeur, Priva
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.