Stand van zaken bij de oogst van witlofpennen

De oogst van witlofpennen gaat dit jaar erg met horten en stoten, in Flevoland was afgelopen zaterdagavond de oogst nagenoeg gedaan, terwijl in West Brabant en Zeeland nog wel 20 -25 % in de grond zat. De vorst geeft aan de ene kant wat extra draagkracht aan de grond, wat op de meeste plaatsen in het Zuidwesten na de regen van afgelopen week zeer welkom is. Aan de andere kant kan een witlofwortel maar zeer weinig vorst hebben, een licht bevroren groeipunt is maar zo kapot. Vanmorgen (maandag) werd er nog gerooid en leek er met de pennen ogenschijnlijk nog niets aan de hand maar een proeftrek zal uit moeten wijzen of dat werkelijk zo is.


Loonbedrijf Schilder oogst pennen van het ras Topscore bij de familie Goelema in Emmeloord. De pennen van dit vroeg-middenvroege ras zijn bestemd voor Horti Hydro, Cor Bv., IJssellof en Spruit.


De weersvooruitzichten (aanhoudende en toenemende vorst) zijn van dien aard dat het wel erg penibel wordt voor de pennen die nu nog in de grond zitten. Europees gezien kunnen we zeggen dat in Wallonië de oogst voor het grootste deel gedaan is. De opbrengst en penmaat waren daar uitstekend. In West Vlaanderen zit nog een aanmerkelijk deel in de grond en zal er waarschijnlijk ook niet uit komen aangezien het nog steeds veel te nat is en de vorst toe slaat.

In Frankrijk is de oogst voor een groot deel binnen, de penopbrengst is hoog en de maat aan de grove kant. Wel was er in het veld een hoge Sclerotinia druk, wat toch zorgen baart in de trek. In Duitsland heeft men ook vanwege de wateroverlast niet alle pennen kunnen rooien, maar daar wordt een aanzienlijk deel uit Nederland geïmporteerd dus de schade zal hier in totaal wel meevallen.

In Nederland werden in de polders minder pennen per hectare van een fijnere maat gerooid, wat resulteert in een ruim 10% lagere opbrengst in m3 per hectare. In Zeeland en West Brabant was de penmaat en het aantal pennen per hectare juist beter dan vorig jaar, maar hier wordt waarschijnlijk niet alles gerooid. Conclusie: Europees gezien zullen er voldoende wortels zijn. De kwaliteit is hier en daar discutabel, door de vele regen gedurende het groeiseizoen en de slechte oogstomstandigheden.

Voor de markt is het verder misschien gunstig dat de vorst in heel Europa zo vroeg is ingevallen, waardoor er nogal wat groenten op het veld zijn bevroren. Ook hier gaat weer op”de een zijn dood is de ander zijn brood”

Bron: Wim ter Voert, Nickerson-Zwaan

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.