Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe film: glastuinbouw en geld in het water?

Gooien glastuinders geld in het water? Dat was dit najaar de centrale vraag tijdens de Waterweken. Drie studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht filmden de bijeenkomst bij Evanty in Moerkapelle op 5 oktober. Harmen Hummelen van LTO Groeiservice laat zien dat tuinders soms geld in het water gooien door te snel te spuien. Klaas Jilderda van BASF stelt dat het nodig is samen met de tuinders de emissie terug te brengen en te voldoen aan Europese normen. En wat vinden de tuinders? Bekijk de film op www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl.



Evanty, Anthuriums en water

Het bedrijf Evanty in Moerkapelle teelt Anthuriums, In de film is aandacht voor het unieke watersysteem van het bedrijf. Gerard Peek van firma van Zaal licht in de film de werking van het systeem toe en maakt duidelijk dat waterbesparing mogelijk is. Evanty maakt ook gebruik van ontsmetting van het recirculatiewater. Theo van Eden Petersman toont in de film de UV-ontsmetter van het bedrijf.

Industrie werkt mee aan oplossingen

Ook BASF vindt het van belang de waterproblematiek in de glastuinbouw op te lossen. Klaas Jilderda van BASF is helder in zijn oproep: “Het is nodig gezamenlijk de emissie terug te brengen en te voldoen aan de Europese normen. Door samenwerking met tuinders en onderzoek moet het lukken. Maatregelen zoals minder spui, geïntegreerd bestrijding en -waar mogelijk- zuivering bieden perspectief”, aldus Jilderda.

Geld en water

Laurens Vlaar van CLM maakt in de film duidelijk dat een kleine hoeveelheid middel een aantal kilometers sloot kan vervuilen. Te snel spuien betekent ook lozing van meststoffen waardoor tuinders opnieuw kosten moeten maken. “Daar zijn zeker verbeteringen mogelijk”, aldus Harmen Hummelen van LTO Groeiservice. De aanwezige tuinders blijken deels bekend met de knelpunten en kansen. Zij vinden ondersteuning vanuit onderzoek, advies en industrie bij het vinden van oplossingen belangrijk.

Voor meer informatie Peter Leender tse (CLM) 06 - 2222 9255 www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl

CLM, DLV Plant, Projecten LTO Noord, ZLTO, Arvalis en GBE communicatie voeren deze campagne uit in opdracht van het ministerie van EL&I. De Waterweken zijn georganiseerd in nauwe samenwerking met LTO Groeiservice en Telen met Toekomst.

Publicatiedatum: