Vooral glasgroententelers en telers van opkweekmateriaal positief gestemd

Meer glastuinders met uitbreidingsplannen

Voor het eerst in drie jaar is het percentage glastuinbouwbedrijven met uitbreidingsplannen gestegen. Na een vrije val tussen 2007 en 2009 waarbij het percentage 'uitbreiders' meer dan halveerde, zien we dit jaar voor het eerst een lichte stijging. Dit is een van de uitkomsten van de jaarlijkse GlastuinbouwScanner van AgriDirect waarbij Nederlandse glastuinders gevraagd wordt naar onder andere hun toekomstplannen. In september en oktober 2010 werden ca. 4.500 glastuinders telefonisch benaderd.

Figuur 1


Bron: AgriDirect GlastuinbouwScanner 2006 - 2010

9,5% van alle glastuinders heeft groeiplannen of wil het bedrijf op korte termijn laten opvolgen (zie figuur 1). Dit is 1,0% hoger dan in 2009 toen we het laagste percentage van de afgelopen vijf jaar noteerden. Bij de glastuinbouwbedrijven vanaf 2 hectare is het percentage dit jaar zelfs met 3,7% gestegen naar 16,2%.

Tegelijkertijd is het percentage potentiële stoppers licht gestegen. In 2009 had 7,9% van de glastuinders plannen om het bedrijf te beëindigen of af te bouwen, in 2010 is dat 8,5%.


Vooral glasgroententelers en telers van opkweekmateriaal positief gestemd

Op het gebied van uitbreidings- en beëindiginsplannen zijn er duidelijke verschillen waarneembaar tussen de soorten bedrijven (zie figuur 2). De telers van glasgroenten en opkweekmateriaal zijn bovengemiddeld optimistisch; respectievelijk 11,4 en 11,9% van de tuinders met deze hoofdteelten heeft plannen voor uitbreiding of opvolging.

Snijbloementelers zijn het minst optimistisch; slechts 7,8% van hen heeft groeiplannen terwijl deze groep met 9,4% het hoogste percentage ‘stoppers’ kent (zie figuur 3). Telers van potplanten denken het minste aan stoppen of afbouwen: 6,9%.

Figuur 2:


Bron: AgriDirect GlastuinbouwScanner 2010

Figuur 3


Bron: AgriDirect GlastuinbouwScanner 2010

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.