Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LEI-onderzoeker Nico van der Velden:

"Warmtekrachtkoppeling goed voor glastuinbouw"

Het gaat de laatste jaren economisch minder goed met de teelt van kasgroente zoals tomaat, paprika en komkommer in Spanje en Nederland. Warmtekrachtkoppeling (WKK), is een goede manier om extra inkomsten te verwerven c.q de energiekosten te beperken. Nederlandse glastuinders maken steeds vaker gebruik van warmtekrachtkoppeling (WKK), volgens LEI-onderzoeker Nico van der Velden. Hierbij worden elektriciteit en warmte tegelijkertijd geproduceerd. De glastuinder kan de opgewekte stroom verkopen en voordelig zijn kas verwarmen.

In Spaanse kassen wordt weinig verwarming toegepast. Volgens Van der Velden willen Spaanse glastuinders graag verwarming introduceren op hun bedrijf om de kwaliteit van de tuinbouwproducten te verbeteren. Echter, de baten wegen vaak niet op tegen de kosten. Bovendien verwacht hij op de korte termijn geen grootschalige investeringen door de verslechterde economische situatie in Spanje.

Van der Velden gaf begin oktober de presentatie 'Energieverbruik en WKK in de Nederlandse glastuinbouw' tijdens 'de Nederlandse dag' in het Spaanse Almeria. De presentatie ging over de rol van WKK in de glastuinbouw bij de energie-efficiƫntie, de CO2-emissie, het aandeel duurzame energie en de transitiepaden van het Programma Kas als Energiebron.

De Nederlandse dag is een jaarlijks evenement waar Nederlanders en Spanjaarden bijeen komen die binding hebben met de kastuinbouw in Almeria. Dit jaar draaide de dag om het thema: 'Duurzaam gebruik van energie in de tuinbouw'. Organisator van de Nederlandse dag is de Landbouwafdeling van de Ambassade in Madrid.

Bron: LEI
Publicatiedatum: