Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Voedselprijzen gaan opnieuw 10 tot 20 procent stijgen"

De prijzen van tarwe, maïs, aardappelen en rijst zijn op de internationale markt de jongste maanden tot 40 procent gestegen. De Wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dat ze volgend jaar nog eens met 10 en wellicht met 20 procent zullen stijgen. Dat gaat volgens de FAO leiden tot voedselproblemen in een 70-tal landen. Eén miljard mensen op onze planeet zullen dan weer chronisch honger lijden.

In 2007 en 2008 leidden de stijgende voedselprijzen tot rellen in 25 landen en nam het aantal ondervoede mensen op een paar maanden toe met meer dan 100 miljoen. De wereldvoedselorganisatie waarschuwt dat eenzelfde situatie er opnieuw aankomt en raad een 70-tal landen aan om zich daarop voor te bereiden en nu al te starten met rantsoenering. Het zijn vooral ontwikkelingslanden die getroffen zullen worden omdat zij veel meer afhankelijk zijn van basisvoedsel zoals maïs, tarwe en rijst.

Aan de basis van deze precaire situatie ligt onder meer de hittegolf en de branden in Rusland waardoor het land de export van tarwe verbood. Ook Oekraïne, eveneens een belangrijke graanexporteur, heeft de uitvoer beperkt. Naast de weersomstandigheden speelde ook speculatie een belangrijke rol. "Onder meer door de daling van de voorraden zijn de voedselmarkten bijzonder volatiel geworden. Zelden vertoonden de markten deze mate van onzekerheid en plotse wendingen in zo'n korte tijdspanne", aldus het FAO-rapport.

De wereldwijde graanstocks zijn geslonken met zes procent. De rijstvoorraad is wel gestegen, maar ook rijst kan duurder worden als de prijs van andere voedselgewassen blijft stijgen. "De opbrengsten van volgend jaar zullen cruciaal zijn om de internationale markten te kunnen stabiliseren. Als telers er niet in slagen om hun productie van maïs, soja en granen te doen stijgen, dan zullen de voedselprijzen nog verder stijgen", luidt het.

Bron: Vilt.be
Publicatiedatum: