IJsbergslaseizoen 2011 staat al weer voor de deur

De laatste ijsbergsla is nog niet geoogst en we beginnen al weer met het nieuwe seizoen van 2011. Wij denken: "je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen." De teelt is voor de telers van ijsbergsla zo belangrijk dat de voorbereiding aansluit met het beëindigen ervan. Het teeltplan kan men het beste opstellen als alles nog vers in het geheugen zit. Dit geldt niet alleen voor de grondkeuze, maar ook voor het weer in orde maken van de schuur, machines, koelcellen enzovoorts. Ook de ervaringen van afgelopen seizoen moeten meegenomen worden om de teelt van 2011 nog beter te doen slagen. Zeker als de prijzen onder druk komen te staan is efficiëntie van werk en afzet van het product uitermate belangrijk.

Afzet 2011

De afzet in 2011 kent nu al wat overwegingen. Blijf ik telen voor de vrije markt, teel ik op contract of doe ik beide?
Maak ik al vroeg prijsafspraken of zie ik wel hoe het gaat lopen? Wij adviseren: begin nu al met contact te leggen of doe aan klantenversteviging. Vraag aan de afnemers wat ze graag verbeterd zien. Kijk ook bij je eigen bedrijf of dit mogelijkheden biedt of juist niet. Geef aan wat de mogelijkheden zijn en zeg duidelijk waar je aan kunt voldoen.

Aanpassingen

Indien men aanpassingen moet uitvoeren, doe die dan tijdig. Vooral als het aanpassingen zijn voor een nog beter eindproduct. Investeringen in een nog betere koeling en product, oogstmethode, grondbewerking, transport enzovoorts. Al deze verbeteringen kunnen een meerwaarde geven in afzet, benut die dan ook. Geef dit ook aan de afnemer door, zodat hij begrijpt dat de keuze om bij jou te kopen hem nog meer zekerheid biedt.


Rassenkeuze

Eén van de belangrijkste beslissingen is de rassenkeuze, mede beïnvloed door de afzetmogelijkheden. De meeste telers willen graag dat het product afgezet kan worden voor vers en snijderij. Verder worden de rassenkeuze beïnvloed door resultaten van de eigen ervaringen. Proeven zijn dan ook zeer belangrijk om op eigen grond de mogelijkheden van een nieuw ras te ervaren. Liefst in meerdere plantingen en op verschillende percelen. De teeltomstandigheden en teelthandelingen hebben ook grote invloed op gewasontwikkeling. Jaargetijde, grondsoort, manier van grondbewerking, manier van bemesting, onkruidbestrijding zowel chemisch als mechanisch. In het vroege seizoen speelt de afdekking ook een rol in gewasontwikkeling als ook plantomstandigheden.

Rassen Rijk Zwaan

Over het afgelopen seizoen kunnen we zeggen dat de inzet van onze ijsbergslarassen zeer succesvol geweest is. Natuurlijk waren er hier en daar wat opmerkingen over wat rand, bolvulling en bolomvang. Maar deze opmerkingen hoorde we ook van de concurrentrassen. Wij proberen onze rassen met een goed teeltadvies in de markt te zetten en te houden. Rassen die oogstzeker zijn maar onder bepaalde teeltomstandigheden extra aandacht vragen om ze naar een kwalitatief goed eindproduct te loodsen.

Nieuw ras Farinas RZ

Ons nieuwe ras Farinas RZ is een aanvulling gebleken. De teeltervaringen van afgelopen seizoen laten zien dat het ras uitermate geschikt is gebleken voor de voorjaarsteelt en de herfstteelt. Bolomvang was prima zowel in het voorjaar als in de herfst. Voor het seizoen 2011 zien we Farinas door de proefresultaten een plaatst verwerven tussen de standaardrassen.

Bemesting

Het afgelopen seizoen bleek wel dat door de wisselende teeltomstandigheden en vooral in de tweede helft van het seizoen extra bemest moest worden om de uitspoeling door regenval op te vangen. Hier bleek weer dat er voldoende meststoffen voor de plant beschikbaar moeten zijn om kwalitatief tot een goed gezond einproduct te komen. Ook voor het nieuwe seizoen zal het nodig zijn dat de plant voldoende voeding ter beschikking heeft om ook weer de afzet te voorzien van een goed gezond en houdbaar product.

Bron: Teelttip ijssla, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven