Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk Oostingh, facility manager Monsanto Vegetable Seeds:

"Installeren in veredelingskas is maatwerk"

Monsanto Vegetable Seeds in Wageningen telt maar liefst 106 afdelingen op 2,7 hectare. Op elke afdeling kan het klimaat apart worden geregeld. Gewassen veredelen is namelijk precisiewerk, dat optimale sturing, denkwerk én veel tijd vereist. In de nieuwbouw op 1 hectare zorgde Nic.Sosef voor elektra, watersystemen, verlichting, luchtbevochtiging én de installatie van de grootste Priva Connext klimaatcomputer ooit.



Het wereldwijde concern Monsanto was oorspronkelijk een chemiebedrijf, maar legde zich later toe op veredeling van akkerbouwgewassen en sinds enkele jaren ook groentegewassen. In 2005 nam ze Seminis over, wereldspeler in veredeling van vollegrondsgroenten, en onder meer gevestigd in Wageningen. Op deze veredelingslocatie zien nieuwe toprassen van bloemkool, broccoli, spinazie, prei, wortelen, augurk, sla en bonen na vele jaren van kruisingen en selecties het levenslicht.

Prettige combinatie

De locatie was aan uitbreiding toe. Henk Oostingh, facility manager: "We wilden een
extra kas bouwen naast de twee bestaande van 1,7 hectare, maar slechts één klimaatcomputer gebruiken die de twee andere systemen moest vervangen. Speerpunten waren verder de aanschaf van een Nutronic, waarmee we volautomatisch vloeibare meststoffen kunnen toedienen in het hele bedrijf én extra scherming voor de daglichtgevoelige planten zoals spinazie. Bij gesprekken met mogelijke leveranciers vonden wij Priva en Nic.Sosef een heel prettige combinatie. Wij hadden het vertrouwen dat zij ingewikkelde structuren aan zouden kunnen. Bovendien kwamen zij met goede ideeën en is de serviceafdeling om de hoek in Huissen. Kortom, zij gaven ons het beste gevoel."

Drie systemen naast elkaar

De aanbouw is nu bijna klaar, de eerste afdelingen zijn in gebruik. Trots laat Oostingh het resultaat zien. Dat is zeker niet alledaags. "Door de ogen van telers bezien is deze kas heel inefficiënt. Dertig procent van de oppervlakte is pad. En elk van de 106 afdelingen, met een oppervlakte tussen 18 m2 en 900 m2, heeft eigen regelapparatuur. Daarom is de Priva Connext klimaatcomputer de grootste die tot nu toe is geplaatst. Op handige touchscreenschermen en via het uitgebreide controlepaneel kunnen veredelaars makkelijk de klimaatinstellingen aanpassen. Bij de installatie van de systemen was er veel maatwerk. Zo hebben we drie
watergeefsystemen naast elkaar. De meeste afdelingen zijn uitgerust met druppelaars, maar twintig afdelingen hebben een eb en vloedsysteem op de vloer of op goten. Daarvoor wilden we bijvoorbeeld niet één maar twee inlaatpijpen, zodat wij de planten sneller onder water kunnen zetten. Dat vraagt om flexibel meedenken en begrijpen welk doel het dient. Dit soort maatwerk is niet voor elke installateur weggelegd. Wel voor Sosef."

Helm en bril

Ook niet standaard waren de veiligheidsvoorschriften in het van oorsprong Amerikaanse bedrijf. "Ik heb vele handboeken in de kast staan over veiligheid. Tijdens het werk was iedereen verplicht een helm, bril en veiligheidsschoenen te dragen. Werken met een trap was verboden en een hoogwerker moest uitgerust zijn met een opstaande rand. Dat was niet altijd makkelijk voor de monteurs.
Bovendien vroeg het tijdkritische project veel van alle partijen, maar door goede
samenwerking is het gelukt. De eerste spinazieproeven zijn volgens planning gezaaid", vertelt Oostingh.

Bron: Sosefblad, Nic. Sosef