Aquanox werkt tegen beginnende aantasting meeldauw

Een elektrochemisch geactiveerde zoutoplossing lijkt goed te werken tegen echte meeldauw als deze in een jong stadium van infectie wordt behandeld. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw. De test met de zogenaamde Aquanox is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Reinders Vernevelings- en Ontsmettingstechniek leverde de apparatuur.



In een aantal kasproeven met tomaat, komkommer en roos is de werking van Aquanox onderzocht. In tomaat en roos is gekeken naar de werking tegen echte meeldauw. In komkommer lag de nadruk op de bestrijding van Mycosphaerella, maar er trad eveneens een spontane infectie met echte meeldauw op zodat dit ook in de waarnemingen is meegenomen.

Aquanox bestaat uit een elektrochemisch geactiveerde oplossing van onthard leidingwater en keukenzout. Door de oxiderende werking heeft het een brede toepasbaarheid en zijn micro-organismen af te doden. Het middel is biologisch afbreekbaar en vervalt tot water. Momenteel is het alleen toegelaten als biocide.

Toepassing

De uitgevoerde behandelingen met Aquanox zijn een aangietbehandeling van 10% Aquanox, ultrasone verneveling gedurende 15 en 30 minuten en een spuitbehandeling met 50% Aquanox. Als controle werd er geen behandeling uitgevoerd op de planten of een spuitbehandeling met alleen leidingwater. De behandelingen werden één tot twee keer uitgevoerd binnen één week.

Komkommer en tomaat

Bij de komkommerproef bleven de behandelingen met ultrasone verneveling gedurende de proeftijd van drie weken vrij van echte meeldauw, terwijl de planten in de andere behandelingen meer aantasting vertoonden. De effecten tegen Mycosphaerella stengelaantasting waren gering, maar de spuitbehandeling met 50% Aquanox gaf wel minder aantasting dan de spuitbehandeling met water. In de proef met tomaat waren geen effecten meetbaar van de behandelingen, omdat de infectie al in een te vergevorderd stadium was.

Voorlopige conclusie

De eerste resultaten met Aquanox-behandelingen laten de beste werking zien tegen echte meeldauw die in een jong stadium van infectie wordt behandeld. De effecten tegen Mycosphaerella stengelaantasting in komkommer waren tot dusver nog gering. In vervolgproeven met potroos zal uitgebreider worden gekeken naar de optimale dosering en frequentie van toediening.

Bron: WUR Glastuinbouw

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.