Saudi Arabië overweegt samenwerking met Wageningen UR Glastuinbouw

Begin november bracht de landbouwminister van Saudi Arabië Dr. Fahad Abdulrahman S. Balghunaim samen met een delegatie regeringsvertegenwoordigers bezoek aan Wageningen UR Glastuinbouw. Aanleiding voor dit bezoek is de wens om de samenwerking met Nederland om tuinbouwgebied te verstevigen.Water is schaars in de Golfregio. Tot nog toe maakten lokale telers van groenten en fruit gebruik van water uit de diepere grondlagen. Deze bron raakt echter uitgeput en vervuild. Er wordt op dit moment gebruik gemaakt van omgekeerde osmose om water te zuiveren, maar dit is een erg dure oplossing. Veel telers zullen daarom de komende tijd moeten stoppen met hun bedrijfsvoering als er geen oplossing komt voor de slechte watersituatie.

Wageningen UR Glastuinbouw deed een deskstudie naar het perspectief van een gesloten kas voor de regio. In een dergelijke kas is de behoefte aan water aanmerkelijk kleiner dan in een kas met het gebruikelijke ‘pad-and-fan’-systeem. Bovendien kunnen de groeiomstandigheden voor het gewas in een gesloten kas beter worden geoptimaliseerd en kan de CO2 concentratie op een hoger niveau worden gehouden. De deskstudie wees uit dat een dergelijke kas economisch rendabel is in dit gebied.

Wageningen UR Glastuinbouw verzorgde samen met het LEI, de DLV en PTC+ een presentatie over de toepassing van Nederlandse kennis en technologie bij het oplossen van de waterproblematiek in deze regio. De Arabische delegatie was in Nederland op uitnodiging van de landbouwraad in Abu Dhabi naar aanleiding van de wens om de samenwerking tussen Nederland en Saudie Arabië op tuinbouwgebied te intensiveren. 

Bron: WUR Glastuinbouw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.